Perbe fogták a GameStop-láz egyik kirobbantóját

külföld
2021 február 18., 07:21

Csoportos keresetet nyújtottak a Youtube-on Roaring Kitty néven ismert, civilben befektetési tanácsadóként dolgozó Keith Gill ellen, akit a felperesek azzal vádolnak, hogy saját haszonszerzése érdekében beszélt rá embereket arra, hogy a GameStop nevű játékszoftveráruház részvényeibe fektessenek. Gill öt dolláros árfolyamon szállt be a GameStopba, majd a csatornáján és a Redditen is népszerűsítette a befektetést. A reddites őrület hatására a részvény árfolyama januárban 400 dollárra emelkedett.

Gill ellen egy washingtoni magánbefektető, Christian Iovin kezdeményezett pert, ehhez csatlakozott több károsult is. A keresetükben Gill mellett a munkaadóját, az MML Investors Servicest és annak anyavállalatát, a Massachusetts Mutual Life Insurance Corporationt is megnevezik. A cég a helyi pénzügyi felügyeletnek nyilatkozva azt állította, nem tudtak Gill munkaidőn kívüli tevékenységéről.

Gill maga azzal védekezik, hogy ő csak nyilvánosan hozzáférhető infromációk alapján jutott arra, hogy a GameStop alulértékelt, ezt a megfigyelését pedig csak "aprócska közönségével" osztotta meg a közösségi médiában.

Gillnek a peren túl is lesznek jelenései a következő napokban, őt is beidézték az amerikai törvényhozás illetékes bizottságába, ahol megpróbálják feltárni, mi lehetett az oka az őrületes januári piaci mozgásoknak.

A GameStop árfolyama amúgy a nagy felbuzdulás után összeomlott, bár még mindig messze magasabb az indulóértéknél. Jelenleg 46 dolláron áll, messze elmaradva a 400 dolláros rekordtól, de bőven fölötte az ötdolláros induló árfolyamnak. (Via BBC)