A szombati halálos sortűz ellenére is folytatódnak a demokráciapárti tüntetések Mianmarban

külföld
2021 február 21., 06:51

Hiába volt szombaton az eddigi legvéresebb leszámolás a tüntetőkkel szemben, vasárnap a Reuters jelentése szerint Mianmar több városában újra ezrek vonultak az utcára, tiltakozva a hadsereg február 1-i hatalomátvétele ellen. Szombaton a karhatalom Mandalay városában sortűz alá vette a tiltakozókat, két tüntetőt agyonlőve.

Mianmari tüntetők töltényhüvelyekkel és csúzlikból kilőtt csavarokkal és csapágyakkal. A karhatalom szombaton lőtt rá a tüntetőkre Mandalayban, a sortűzben két tiltakozó vesztette életét.
photo_camera Mianmari tüntetők töltényhüvelyekkel és csúzlikból kilőtt csavarokkal és csapágyakkal. A karhatalom szombaton lőtt rá a tüntetőkre Mandalayban, a sortűzben két tiltakozó vesztette életét. Fotó: STR/AFP

Vasárnap, helyi idő szerint kora reggel a rendőrség őrizetbe vette az ország egyik legismertebb színművészét, mert ő is a tüntetőket támogatta.

A hadsereg az erőszakos fellépésével se tudta egyelőre felszámolni a tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat, amely Aung Szan Szú Kji, az ország de facto polgári vezetője és munkatársai letartóztatása, a hadsereg erőszakos hatalomátvétele után bontakozott ki.

A szombati erőszak ellenére vasárnap újra ezrek vonultak utcára szerte az országban. Ezek a tüntetők Yangonban a kínai nagykövetséghez vonultak.
photo_camera A szombati erőszak ellenére vasárnap újra ezrek vonultak utcára szerte az országban. Ezek a tüntetők Yangonban a kínai nagykövetséghez vonultak. Fotó: SAI AUNG MAIN/AFP

Az egykori fővárosban, Mianmar legnagyobb városában, Yangonban több ezer fiatal gyülekezett két helyszínen, közben az ország második legnagyobb városában, a szombati sortűz helyszínén, Mandalayban is százak gyülekeznek békésen. Az ország északi részén, Myitkyinában, ahol szintén összecsapások voltak az elmúlt napokban, a tüntetők virágokat helyeztek el a meggyilkoltak emlékére, közben fiatalok zászlókat lengetve motoroztak körbe a városban. Tüntetések zajlanak az ország középső részén Monyvwában és Baganban, illetve a déli Dawei és Myeik városokban is.

Közben a Facebook vasárnap törölte a katonai junta legfőbb Facebook-oldalát. Indoklásként közösségi szabályaikra, azon belül is az erőszakra buzdítást tiltó rendelkezésekre hivatkoztak. "Globális rendszabályainknak megfelelően eltávolítottuk a Tatmadaw Valós Hírinformációk Csapatának Facebook-oldalát az erőszakra buzdítást tiltó közösségi szabályaink megsértése miatt" - írták. A Tatmadaw a mianmari hadsereg neve. (Via Reuters 1, 2)