Ezeket a páratlan felvételeket a kommunisták iránti gyűlölet konzerválta

február 21., vasárnap 10:25

Száz évvel ezelőtt, az akkor nagyon népszerű Est újság (1910 - 1939) minden héten forgatott egy híradót a lapban megjelent cikkek mellé. A sorozat 1918 őszétől a következő év tavaszáig futott a mozikban. Majd miután az Estet államilag bezárták, a sorozat Vörös Riport néven folytatódott. Gyakorlatilag ez volt a Tanácsköztársaság híradója, ami a bukásig folyamatosan készült. A hírfolyam néhány hónappal Horthy Miklós bevonulása előtt ér véget.

Ezek az anyagok csodával határos módon megmaradtak. Ugyanis a felvételeket a Horthy-rendszerben a rendőrség elkobozta, megőrizte, és bűnügyi bizonyítékként felhasználta. A filmeken felbukkanó tüntetők, szónokok ellen a tanácsköztársaságban való szerepük miatt eljárást indítottak, többeket közülük bíróság elé állítottak, és elítéltek. Csak ennek a kvázi bosszúhadjáratnak köszönhető, hogy egy történelmileg nagyon fontos időszakról kivételesen értékes és szinte hiánytalan krónika maradt fenn. Akkoriban nem volt szokás megőrizni az ilyen típusú filmeket. Ahogy a hírek elvesztették aktualitásukat, jelentőségüket, megsemmisítették vagy újrahasznosították a szalagokat. Fogkefe és hasonlók készültek a pótolhatatlan nyersanyagokból.

Lenin-fiúk

„A Tanácsköztársaságot megörökítő Vörös Riport-Film azért is érdekes, mert talán egyik volt szocialista ország sem büszkélkedhet munkásmozgalmi múltjának ilyen gazdag mozgóképes dokumentációjával, természetesen Oroszországot leszámítva. Általában mindenhol megsemmisítették ezeket, nálunk pedig – paradox módon – éppen gyűlöletből őrizték meg.” Nyilatkozta Kurutz Márton, a Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője.

Az anyagokat a 100. születésnapjukon a Filmarchívum digitalizálta, restaurálta és kritikai változatban közre adta. Nagy munka lehetett, amit jórészt a Nemzeti Archívum munkatársa, Torma Galina végzett el. Ugyanis a filmek némák voltak. A tekercseken szereplő híreket, eseményeket, helyszíneket, személyeket utólag kellett felkutatni, és beazonosítani. A projektről a Qubit forgatott riportot:

Ennek az alapos kutatómunkának köszönhető, hogy fennmaradt egy nagyszerű snitt Krúdy Gyula íróról, ahogy éppen lendületesen kipattan egy lovaskocsiból vagy Szép Ernőről és Kertész Mihályról, ismertebb nevén Michael Curtizről, a Casablanca rendezőjéről, aki alkotója volt egyes epizódoknak. Kertész rendezte az 1919. május 1-i grandiózus ünnepség felvételét, ami összehangolt csapatmunkában készült. Minden útkereszteződésben más operatőr állt.

Krúdy Gyula

Az Est újság filmfelvételei mára elfelejtett bulvárhíreket dolgoztak fel:

  • 1918. augusztus 21-én az úgynevezett Baba-színház sztárja, a 14 éves Balogh Laci a Margit-szigeti alsó vendéglő előtt egy revolverrel mellbe lőtte magát. Mint később kiderült, a színház egyik primadonnája miatt akart végezni magával.
  • 1918. augusztus 30-án a budapesti állatkertben egy kispesti vasesztergályos hat éves fia átbújt a korláton, és benyúlt a hiénák ketrecébe. Az állat könyöktől lefelé leharapta és megette a kisfiú kezét. A sérült Lehóczky József a balesetet követő években rendszeresen visszajárt az Állatkertbe, majd felnőttként a hiénák gondozója lett.
  • 1918. szeptemberében vizsgálat indult a Vasúti Tisztviselők Országos Egyesületének elnöke ellen, aki a Pesti naplóban az alacsony nyugdíjakról, a tanárnyomorról és a vasutasok szomorú helyzetéről írt cikket. A MÁV-tisztviselőt felfüggesztették állásából és 50 korona pénzbírságra ítélték. Néhány hónap múlva, a kommün idején őt nevezték ki a Magyarországi Vasutasok Szövetségének elnökének, majd éppen ezért 1920 januárban letartóztatták.

Ezeket a híreket váltotta le a Vörös Riport, ami a Tanácsköztársaság idején propagandacélokat szolgált ilyen típusú beszámolókkal: Május elsején az ünnepre való tekintettel Kun Béla és Szamuely Tibor népbiztosok meglátogatják a Cserny József vezette Lenin fiúkat, a kommunista párt terrorkülönítményét. ”

De csodálatos felvételek maradtak fenn az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjairól, az őszirózsás forradalomról, Károlyi Mihály földosztó ünnepéről, a kommunisták hatalomra kerüléséről, a Vörös Hadsereg legsikeresebb hadműveletéről, az északi hadjáratról, a lóversenypályák bezárásáról és felszántásáról, Eötvös József és Ady Endre temetéséről. Ha elkezdi nézni, akkor nem nagyon lehet abbahagyni.

(A videotéka rovatunkban a megosztók mélyén porosodó kincseket kaparjuk elő. Korábbi cikkek itt elérhetőek.)