Ezeket a páratlan felvételeket a kommunisták iránti gyűlölet konzerválta

videotéka
2021 február 21., 10:25

Száz évvel ezelőtt, az akkor nagyon népszerű Est újság (1910 - 1939) minden héten forgatott egy híradót a lapban megjelent cikkek mellé. A sorozat 1918 őszétől a következő év tavaszáig futott a mozikban. Majd miután az Estet államilag bezárták, a sorozat Vörös Riport néven folytatódott. Gyakorlatilag ez volt a Tanácsköztársaság híradója, ami a bukásig folyamatosan készült. A hírfolyam néhány hónappal Horthy Miklós bevonulása előtt ér véget.

Ezek az anyagok csodával határos módon megmaradtak. Ugyanis a felvételeket a Horthy-rendszerben a rendőrség elkobozta, megőrizte, és bűnügyi bizonyítékként felhasználta. A filmeken felbukkanó tüntetők, szónokok ellen a tanácsköztársaságban való szerepük miatt eljárást indítottak, többeket közülük bíróság elé állítottak, és elítéltek. Csak ennek a kvázi bosszúhadjáratnak köszönhető, hogy egy történelmileg nagyon fontos időszakról kivételesen értékes és szinte hiánytalan krónika maradt fenn. Akkoriban nem volt szokás megőrizni az ilyen típusú filmeket. Ahogy a hírek elvesztették aktualitásukat, jelentőségüket, megsemmisítették vagy újrahasznosították a szalagokat. Fogkefe és hasonlók készültek a pótolhatatlan nyersanyagokból.

photo_camera Lenin-fiúk

„A Tanácsköztársaságot megörökítő Vörös Riport-Film azért is érdekes, mert talán egyik volt szocialista ország sem büszkélkedhet munkásmozgalmi múltjának ilyen gazdag mozgóképes dokumentációjával, természetesen Oroszországot leszámítva. Általában mindenhol megsemmisítették ezeket, nálunk pedig – paradox módon – éppen gyűlöletből őrizték meg.” Nyilatkozta Kurutz Márton, a Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője.

Az anyagokat a 100. születésnapjukon a Filmarchívum digitalizálta, restaurálta és kritikai változatban közre adta. Nagy munka lehetett, amit jórészt a Nemzeti Archívum munkatársa, Torma Galina végzett el. Ugyanis a filmek némák voltak. A tekercseken szereplő híreket, eseményeket, helyszíneket, személyeket utólag kellett felkutatni, és beazonosítani. A projektről a Qubit forgatott riportot:

link Forrás

Ennek az alapos kutatómunkának köszönhető, hogy fennmaradt egy nagyszerű snitt Krúdy Gyula íróról, ahogy éppen lendületesen kipattan egy lovaskocsiból vagy Szép Ernőről és Kertész Mihályról, ismertebb nevén Michael Curtizről, a Casablanca rendezőjéről, aki alkotója volt egyes epizódoknak. Kertész rendezte az 1919. május 1-i grandiózus ünnepség felvételét, ami összehangolt csapatmunkában készült. Minden útkereszteződésben más operatőr állt.

photo_camera Krúdy Gyula

Az Est újság filmfelvételei mára elfelejtett bulvárhíreket dolgoztak fel:

  • 1918. augusztus 21-én az úgynevezett Baba-színház sztárja, a 14 éves Balogh Laci a Margit-szigeti alsó vendéglő előtt egy revolverrel mellbe lőtte magát. Mint később kiderült, a színház egyik primadonnája miatt akart végezni magával.
  • 1918. augusztus 30-án a budapesti állatkertben egy kispesti vasesztergályos hat éves fia átbújt a korláton, és benyúlt a hiénák ketrecébe. Az állat könyöktől lefelé leharapta és megette a kisfiú kezét. A sérült Lehóczky József a balesetet követő években rendszeresen visszajárt az Állatkertbe, majd felnőttként a hiénák gondozója lett.
  • 1918. szeptemberében vizsgálat indult a Vasúti Tisztviselők Országos Egyesületének elnöke ellen, aki a Pesti naplóban az alacsony nyugdíjakról, a tanárnyomorról és a vasutasok szomorú helyzetéről írt cikket. A MÁV-tisztviselőt felfüggesztették állásából és 50 korona pénzbírságra ítélték. Néhány hónap múlva, a kommün idején őt nevezték ki a Magyarországi Vasutasok Szövetségének elnökének, majd éppen ezért 1920 januárban letartóztatták.

Ezeket a híreket váltotta le a Vörös Riport, ami a Tanácsköztársaság idején propagandacélokat szolgált ilyen típusú beszámolókkal: Május elsején az ünnepre való tekintettel Kun Béla és Szamuely Tibor népbiztosok meglátogatják a Cserny József vezette Lenin fiúkat, a kommunista párt terrorkülönítményét. ”

De csodálatos felvételek maradtak fenn az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjairól, az őszirózsás forradalomról, Károlyi Mihály földosztó ünnepéről, a kommunisták hatalomra kerüléséről, a Vörös Hadsereg legsikeresebb hadműveletéről, az északi hadjáratról, a lóversenypályák bezárásáról és felszántásáról, Eötvös József és Ady Endre temetéséről. Ha elkezdi nézni, akkor nem nagyon lehet abbahagyni.

link Forrás

(A videotéka rovatunkban a megosztók mélyén porosodó kincseket kaparjuk elő. Korábbi cikkek itt elérhetőek.)