Navalnij szövetségese szerint az orosz ellenzéki csak akkor szabadulhat, ha az EU erőt fitogtat

külföld
2021 február 21., 08:00

Oroszország csak az "erő nyelvéből" ért, vagyis csak akkor fontolgatná az orosz vezetés Alekszej Navalnij szabadon bocsátását, ha az EU komoly személyi szankciókkal sújtaná a legfelsőbb orosz vezetést, mondta Brüsszeli megbeszélésein az orosz ellenzéki vezető kabinetfőnöke, Leonyid Volkov.

Alekszej Navalnij bizonyítékot tanulmányoz vádlotti üvegkalickájából a moszkvai bíróságon 2021. február 20-án.
photo_camera Alekszej Navalnij bizonyítékot tanulmányoz vádlotti üvegkalickájából a moszkvai bíróságon. Fotó: AFP

Alekszej Navalnijt januárban vették őrizetbe, miután hazatért Németországból, ahol az ellene novicsok idegméreggel végrehajtott merényletkísérlet után lábadozott. A hatóságok már a reptéren őrizetbe vették azzal vádolva, hogy megszegte feltételes szabadon bocsátása szabályait, mert miközben Németországban lábadozott a gyilkossági kísérlet után, nem jelent meg Moszkvában a rendőrségen. Ezután még amiatt is perbe fogták, hogy megsértette a nagy honvédő háború egy 94 éves veteránját.

Navalnijt időközben már másodfokon is elítélték, a jogerős ítélet szerint két és fél évre börtönbe kell vonulnia.

Volkov brüsszeli egyeztetésein azt mondta, szerinte Putyin csak szankciók hatására engedné szabadon legfőbb belföldi ellenfelét. "Putyin diktátor, de racionális ember. Ha kevesebb haszna származik Navalnij fogva tartásából, mint szabadon engedéséből, megmásíthatja döntését. Vagy nem, de akárhogy is, a szankció a legtöbb, amit Európa tehet" - mondta. Vasárnapi találkozóin emellett még azt javasolta, hogy az EU "az erő nyelvén szóljon" Putyinhoz, mert az orosz vezetés minden kapcsolatépítő lépést a gyengeség jeleként értékel. (Via Reuters)