Olajfolt szennyezte be Izrael teljes földközi-tengeri partvonalát

katasztrófa
2021 február 21., 15:57

A helyi média szerint a mentesítési munkálatokba önkéntesek százai kapcsolódtak be, miközben egyelőre még tart annak a vizsgálata, hogy honnan származhat a tengerpartot és az élővilágot fenyegető olajszennyezés. Az önkéntesek közül néhányat kórházba kellett szállítani az olajfolt veszélyes párájának belélegzése miatt.

Az északi Haifától a Gázai övezethez közeli Askelón városáig fekete csíkok voltak láthatók az ország földközi-tengeri partvonalán. A híradások az elmúlt évtizedek legsúlyosabb izraeli környezetszennyezéseként számoltak be a történtekről.

Az északi Hadera környékén lévő Gador természetvédelmi területnél a kátrányos anyag halakat, teknősöket és más tengeri lényeket borított be. Az önkéntesek ezeket próbálták megtisztítani a szennyeződéstől.

Fiatalok ugrálnak a Vörös-tengerbe 2021, február 9-én.
photo_camera Fiatalok ugrálnak a Vörös-tengerbe 2021, február 9-én. Illusztráció: Menahem Kahana/AFP

Médiajelentések szerint a hatóságok hozzákezdtek az érintett területek feltérképezéséhez. „Egyre nyilvánvalóbb, hogy a folt kiterjedt és súlyos esemény, olyan környezeti károkkal, amiknek a felszámolásával hosszú időn át kell majd foglalkoznunk” – közölte az izraeli természetvédelmi hatóság vezetője, Saul Goldstein.

Egy, a vizsgálatokban részt vevő forrás szerint egy tartályhajó üríthette ki a szennyvizét és olajrakománya egy részét valahol a Földközi-tengeren, és az elmúlt hét szélsőséges időjárása, az erős szelek hozzájárulhattak a szennyezésnek az izraeli partokra sodródásához. (MTI)