Jankovics Marcellt rosszul érintette A pozsonyi csata című film vizualitása

KULTÚRA
2021 február 22., 08:44

„Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni” – mondta A pozsonyi csata című magyarságkutatós animációs filmről Jankovics Marcell a Válasz Online-nak.

Jankovics szerint „a pozsonyi csatáról szinte semmi információnk nincs”, „egyáltalán „nincs a témában hitelesen földolgozható történet”. Azt mondta, hogy bár „a jogos kritikák főleg a megközelítés módját, meg a filmbe belecsalafintáskodott magyar–hun rokonságot kifogásolják”, őt rosszabbul érintette a film vizualitása. „A merev arcú bábok, a szarvas lovak. Valóban temettek úgy a sírba lovakat a szkíták, hogy vadkecske szarvakat raktak rájuk, de ez a csatában nem működött volna, mert ha a ló egyet rándít a fején, máris szíven döfi a saját gazdáját”.

Elmondta, hogy a film rendezője, Baltavári Tamás korábban már elküldte neki az első munkáját, ami a győri futásról szólt, szerinte az „kezdetnek nagyon jó volt”, de azóta „nem fejlődött semmit”.

„A jó szándékot értékelem, de a kivitelezés igénytelensége, a belefektetett rettenetes mennyiségű, hiábavaló munka látványa lehangoló”

– mondta Jankovics, aki beszélt Kásler álmáról, vagyis Mátyás király csontjainak összerakásáról is. Úgy fogalmazott, hogy „lenyűgözi, mint lehetőség”, más kérdés viszont, hogy nem tudja hány év kell „mire abból a negyvenezer összehányt csontból ki tudják válogatni Mátyáséit”, de ebben érzi „a jó szándékot”.

Új, egész-estés animációs filmje, a Toldi a napokban jelenik meg, ez az első olyan műve, ami „színtiszta digitális animáció”.