Az Amnesty International múltbéli gyűlöletbeszéde miatt már nem tekinti lelkiismereti fogolynak Alekszej Navalnijt

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.Fotó: Sputnik via AFP

Az Amnesty International megvonta a "lelkiismereti fogoly" megjelölést Alekszej Navalnijtól. Ezt azok a politikai foglyok érdemlik ki, akiket meggyőződésük és nézeteik miatt üldöznek. Az Amnesty most azért vonta vissza a megjelölést, mert felülvizsgálták a politikai karrierjét az orosz szélsőjobboldalon kezdő Navalnij 2000-es évekbeli nyilatkozatait a közép-ázsiai bevándorlókról, és megállapították, hogy azok egyrészt gyűlöletbeszédnek minősülnek.

Ennek ellenére is fellépnek Navalnij érdekében és folytatják aláírásgyűjtő kampányukat a szabadon bocsátásáért. "Mindettől függetlenül továbbra is követeljük azonnali szabadon bocsátását, mivel nyilvánvalóan tisztán politikai okokból üldözik" - közölte a Meduzával Alexander Artemyev, az Amnesty orosz és eurázsiai térségért felelős médiamenedzsere.

Artemyev arra is utalt, hogy az Amnesty benyomásai szerint Navalnijt egy koordinált, Navalnij lejáratását célzó kampány részeként jelentette fel valaki náluk. Ettől függetlenül a vádakat méltánylandónak találták. (Via Meduza)