Maruzsa Zoltán szerint Jókai nem lehet vita tárgya

irodalom
2021 február 25., 10:41

„Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya” – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádióban csütörtök reggel.

Maruzsa szerint helyes, ha szakmai viták folynak arról, hogy mely írók kerüljenek a tananyagba, de nem írók véleménye fog dönteni. Utalva ezzel arra, hogy a napokban vita indult arról, milyen irodalmi műveknek kellene szerepelniük az iskolai kötelező olvasmányok között, miután Tóth Krisztina egy interjújában megjegyezte, hogy szerinte Az arany embert a nemi szerepek ábrázolása miatt nem kellene olvastatni a gimnazistákkal.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2023-tól változik a magyarérettségi, az új rendszerben először 2024-ben vizsgáznak a diákok, a tervezeteket pedig a Nemzeti Pedagógus Kar véleményezi.

A riporter felvetésére, hogy a Magyartanárok Egyesülete szerint 80 évvel ezelőtti szemlélet jelenik meg az elképzelésekben, azt mondta: a tárca olyan kompromisszumos megoldásra törekszik, ami a „modernistáknak és a tradicionalistáknak” is megfelel. (MTI)