Hajtányon kellett elhagynia Észak-Koreát az orosz diplomatáknak

külföld
2021 február 26., 05:34

Orosz diplomaták családjukkal együtt hajtányon, azaz kézzel hajtott kocsin kellett elhagyják Észak-Koreát a diktatúrában elrendelt szigorú járványügyi előírások miatt, írja a BBC.

A nyolc embert vonattal, illetve busszal vitték a határ közelébe, de az utolsó egy kilométert már egy hajtány segítségével, maguknak kellett megtenniük. Észak-Korea ugyanis lezárta a határait a vírus miatt, és szinte minden, határokon átívelő közlekedési módot felfüggesztettek.

Észak-Korea továbbra is azt állítja, hogy egyetlen regisztrált koronavírusos sem fordult még elő az országban, de nemzetközi megfigyelők nehezen hiszik ezt el.

Tavaly év eleje óta ugyanakkor a nemzetközi vonatközlekedés gyakorlatilag teljesen leállt, sem behajtani, sem elhagyni nem lehet az országot vasúttal. A legtöbb nemzetközi repülőjáratot is felfüggesztették.

Így az orosz diplomatáknak nem maradt más választása, ha csomagjaikkal együtt el akarták hagyni az országot, muszáj volt magukat kivezetniük onnan. A különleges utazásról az orosz külügyminisztérium osztott meg fotókat. A hajtány „fő motorja” a beszámolók szerint az orosz követség titkára, Vladiszlav Szorokin volt, aki átvezette a hajtányt a két országot elválasztó vasúti hídon.

Velük volt Szorokin hároméves lánya is. A diplomaták előtte 32 órát utaztak vonattal, majd két órát busszal, mire Phenjanból eljutottak a két országot elválasztó határig. A túloldalon a minisztérium busza várta őket, amivel a vlagyivosztoki reptérre szállították a diplomatákat és családtagjaikat.

Az elmúlt egy év során a legtöbb külföldi diplomata elhagyta már az országot, igaz, a legtöbben Kínán át tették ezt.