Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején próbálták meg a mostanihoz hasonló törvényekkel egy kézben koncentrálni a hatalmat

POLITIKA
2021 február 26., 10:24

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője pénteki online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országos megmozdulásokat szerveznek jövő hétfőtől, mert elfogadhatatlannak tartják, ahogy a kormány bánt velük. A Telex beszámolója szerint Iványi arról beszélt, hogy az egyházuk küzdelme jelképes, és utoljára a fasizmus idején próbálták meg a mostanihoz hasonló törvényekkel egy kézben koncentrálni a hatalmat.

„El akarjuk érni, hogy Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes, emberséges útra, hogy azt a státuszt, amit 1973 és 1981 között az egypártrendszerben kiharcoltunk, hogy bevett és elismert egyház vagyunk, visszakaphassuk és háborítatlanul végezhessük a szolgálatunkat.”

– idézte a lap az egyházi vezetőt, aki már korábban is nevezte fasisztának Orbán Viktort, és szerinte ez volt az az ok, amiért Orbán olyannyira megharagudott a lelkészre, akivel korábban jóval szívélyesebb volt a viszonya.

Iványi pénteken elmondta azt is, hogy online petíciót indítottak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszának visszaállításáért. A lelkész szerint „nyilvánvalóvá vált, hogy a NAV-on keresztül a magyar kormány milyen támadásokat indít” ellenük, és az elmúlt napokban csodálatos, nagyszerű emberek közel 6 millió forintot ajánlottak fel az egyháznak.

Az Oltalom Karitatív Egyesület ugyanis hétfőn jelentette be, hogy a NAV összesen több mint 246 millió forintnyi hátralékot terhelt a MET számlájára. Az Egyesület szerint az összegből 90 millió forint késedelmi díj volt. Az egyház álláspontja szerint azért nem tudták kifizetni a tartozásaikat, mert nem kapták meg az államtól a nekik járó támogatásokat. A történtek miatt azonnali jogvédelmet kértek a Kúriától.

„2010-ig egyetlen fillér köztartozásunk sem volt, de amint ez a mostani társaság kormányra került, jogsértően elorozta az egyházi státuszunkat, elzárt a személyi jövedelemadók egy százalékától, az egyházi pályázatoktól, a kiegészítő támogatásoktól. Folyamatosan perelünk, mi mást tehetnénk. Legutóbb 2017-ben ítélt meg hárommillió eurót, akkori árfolyamon 935 millió forintot az Emberi Jogok Európai Bírósága, első dolgunk volt lenullázni az adóhatóság felé fennálló mínuszunkat”

- mondta Iványi korábbaz a 24.hu-nak adott interjújában. Ugyan a strasbourgi ítélet szerint jogsértően fosztották meg az egyházi státuszától a MET-et, a bíróság csak az elmaradt támogatások kifizetésére kötelezte a Magyar Államot, az egyházi státusz rendezésére nem. Ugyanakkor a MET visszakapta legalább a 0444-es technikai számát, így legalább több évnyi kihagyás után ismét fel lehet nekik ajánlani az egyházi 1 százalékot adóbevallás idején, de ezt leghamarabb jövőre kaphatják csak meg.

2020 őszén, amikor a tartozások miatt a közművek kikapcsolásával fenyegették a hajléktalan-ellátásban is fontos szerepet betöltő egyesületet, interjút készítettünk Iványi Gáborral:

link Forrás