Közel 250 millió forintot vont le Iványi Gáborék számlájáról a NAV

belföld
2021 február 22., 19:40

"A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek. A NAV a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti"

- írja sajtóközleményében a Iványi Gábor egyesülete.

A MET-től még 2011-ben vonta meg a magyar állam az egyházi státuszt, amit annak ellenére sem kapott vissza, hogy a strasbourgi bíróság jogellenesnek ítélte a döntést. Ezzel elvesztették azt a egy százalékok felajánlásából érkező bevételeiket is. Iványiék szerint az a pénz, amit az elmúlt években emiatt elvesztettek, "ennek a mostani összegnek két-háromszorosát teszi ki".

Az egyesület azt is hozzátette, hogy azt az összeget, ami szerintük jogosan járna, és évek óta nem kapják meg, nem tudják visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában.

"Milliárdos tételt jelent az egyházakat megillető költségvetési kiegészítő támogatás, amely az állam által átadott, a legszegényebbek közötti szociális, egészségügyi, oktatási, családvédelmifeladatok ellátása alapján járna, mi azonban évek óta nem kaptuk meg."

Azt írják, hogy amennyiben a NAV nem hajlandó tárgyalni és haladékot adni, mint ahogy ősszel a Nemzeti Közművek tette a gázelzárással, akkor márciusban nem tudnak bért fizeti.

"Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve. Erre nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat. A szelektív államosítás ugyanolyan bűn, mint az általános. Ezzel a tájékoztatással szeretnénk hazai és nemzetközi támogatóinkat értesíteni, s bátorítani, hogy mindenki, ami tőle telik azt tegye meg."

Iványi Gáborék helyzetéről, az Oltalom munkájáról és a gázelzárásról ősszel videót is készítettünk:

2020 szeptember 27., 17:02
„Azt reméli a kormány, hogy elvérzünk”

A 2010 óta megvont állami támogatások miatt mostanra a működésképtelenség szélére sodródtak Iványi Gábor egyháza, a MET szociális intézményei. Megszűnésükkel többek között a hazai hajléktalanellátás és iskolai esélyteremtés fontos intézményei vesznének el.

link Forrás