Visszaszerelték a gázórát Iványiék MÁV-telepi iskolájában

POLITIKA
2020 szeptember 30., 15:09

Visszaszerelték a gázórát a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) MÁV-telepi iskolájában, elvonulnak a MET Dankó utcai központja elől az intézményt őrző civil demonstrálók, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Iványi Gábor, a MET vezetője.

Iványi Gábor 2020. 09. 30-i sajtótájékoztatója a Dankó utcában
photo_camera Iványi Gábor 2020. 09. 30-i sajtótájékoztatója a Dankó utcában Fotó: 444 // Szász Zsófi

A közműszolgáltató azért szerelte le a gázórát a MÁV-telepi iskolában, mert a MET jelentős tartozást halmozott mind budapesti, mind a vidéki intézményeiben 2010 óta, miután elveszítette egyházi státuszát.

Szeptember 19 óta civil tiltakozók őrködtek a MET Dankó utcai központja előtt (itt található az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalanszállója és a Wesley János Főiskola), megakadályozva, hogy a közműszolgáltató az aszfalt vagy a gázórára szerelt lakat feltörésével ott is kikösse a gázt az épületegyüttesből.

link Forrás

Bár a Nemzeti Közművek Zrt. szeptember 24-én tavaszig kikapcsolási moratóriumot ajánlott a MET kilenc intézményének, a civilek addig nem számolták fel a demonstrációt, míg a MÁV-telepi iskola gázóráinak a visszaszerelése meg nem történik - ez következett be végül ma.

A strasbourgi emberi jogi bíróság korábban 3 millió euró, azaz mintegy 1 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, amiért elvonták a MET egyházi státuszát, ennek azonban Iványiék szerint egyelőre csak a töredékét fizette ki a kormány. Pedig az összegből könnyedén kifizethető lenne a felhalmozódott tartozás.

Iványi Gábor 2020. 09. 30-i sajtótájékoztatója a Dankó utcában.
photo_camera Iványi Gábor 2020. 09. 30-i sajtótájékoztatója a Dankó utcában. Fotó: 444 // Szász Zsófi

Iványi Gábor elmondta, hogy fontos eredménynek tartja a moratóriumot és a gázórák visszaszerelését, ám továbbra is vannak követeléseik a kormány felé. Szeretnék, ha a MET visszakapná egyházi státuszát, amit a jelenlegi egyházi törvény Iványi szerint nem tesz lehetővé.

A lelkész megköszönte a civil tiltakozóknak a kitartást, illetve azt az összesen 60-70 millió forinti közötti, civilektől és önkormányzatoktól érkező felajánlást, amit a közüzemi tartozások rendezésére és működési költségekre kaptak.