Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Az Európai Bizottság hamarosan immunitásigazolásra vonatkozó javaslatot mutat be

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Bizottság még márciusban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, más néven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát, amivel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

Ursula von der Leyen közölte, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új, EU-s immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azoknál, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

„Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét” – közölte.

A bizottság elnöke szerint az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogják tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiaknak biztonságosan utazni az EU-ban vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából – közölte von der Leyen.

Fotó: John Thys/AFP

A bizottság elnöke a múlt héten videokonferencián tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, és azt mondta, hogy legalább 3 hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. A tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében, és az EU meg a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.