Az Európai Bizottság hamarosan immunitásigazolásra vonatkozó javaslatot mutat be

eu
2021 március 01., 17:39

Az Európai Bizottság még márciusban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, más néven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát, amivel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

Ursula von der Leyen közölte, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új, EU-s immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azoknál, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

„Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét” – közölte.

A bizottság elnöke szerint az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogják tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiaknak biztonságosan utazni az EU-ban vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából – közölte von der Leyen.

photo_camera Fotó: John Thys/AFP

A bizottság elnöke a múlt héten videokonferencián tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, és azt mondta, hogy legalább 3 hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. A tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében, és az EU meg a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat. (MTI)