Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

Indiából is szállíthatnak AstraZeneca-vakcinát Európába

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Akár az Indiai Szérum Intézet (SII) gyárából is érkezhet AstraZeneca-vakcina az Európai Unióba, írja a Reuters. A hírügynökség nem megerősített információja szerint az Európai Gyógyszerügynökség egy hete vizsgálja a gyártási körülményeket. 

Ha az adatok alapján mindent rendben találnak, nem is lesz szükség személyes látogatásra, ráadásul rendelkezésre állnak a brit hatóság terepszemléjének tapasztalatai is. 

A uniós szállítmányok eddig jelentősen csúsztak: az AstraZeneca eredetileg 90 millió adagot ígért az első negyedévre, de csütörtökön Pascal Soriot elnök-vezérigazgató azt mondta, mindent megtesznek, hogy elérjék a 40 milliót. A második negyedévre 180 millió adagot vállaltak. Magyarországra eddig 244 ezer adag érkezett, ez a harmadik legnagyobb mennyiség az összes gyártó közül:

Az oltóanyagot jelenleg európai gyárakból szállítják a tagállamokba, és ahhoz, hogy ez megváltozzon, a gyógyszercégnek kell kérelmet benyújtania. 

Soriot az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a vállalat a nemzetközi hálózatán - így az Egyesült Államokon - keresztül kívánja biztosítani a megrendelt adagokat. Az indiai gyárat ekkor nem említette. 

A Szérum Intézet éppen múlt héten kért türelmet a vakcinára váró kormányoktól, előbb ugyanis a hazai igényeket akarják kielégíteni.  

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA