Indiából is szállíthatnak AstraZeneca-vakcinát Európába

járvány
2021 március 01., 10:19

Akár az Indiai Szérum Intézet (SII) gyárából is érkezhet AstraZeneca-vakcina az Európai Unióba, írja a Reuters. A hírügynökség nem megerősített információja szerint az Európai Gyógyszerügynökség egy hete vizsgálja a gyártási körülményeket.

Ha az adatok alapján mindent rendben találnak, nem is lesz szükség személyes látogatásra, ráadásul rendelkezésre állnak a brit hatóság terepszemléjének tapasztalatai is.

A uniós szállítmányok eddig jelentősen csúsztak: az AstraZeneca eredetileg 90 millió adagot ígért az első negyedévre, de csütörtökön Pascal Soriot elnök-vezérigazgató azt mondta, mindent megtesznek, hogy elérjék a 40 milliót. A második negyedévre 180 millió adagot vállaltak. Magyarországra eddig 244 ezer adag érkezett, ez a harmadik legnagyobb mennyiség az összes gyártó közül:

link Forrás

Az oltóanyagot jelenleg európai gyárakból szállítják a tagállamokba, és ahhoz, hogy ez megváltozzon, a gyógyszercégnek kell kérelmet benyújtania.

Soriot az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a vállalat a nemzetközi hálózatán - így az Egyesült Államokon - keresztül kívánja biztosítani a megrendelt adagokat. Az indiai gyárat ekkor nem említette.

A Szérum Intézet éppen múlt héten kért türelmet a vakcinára váró kormányoktól, előbb ugyanis a hazai igényeket akarják kielégíteni.

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA