Az AstraZeneca vezetője EU-s meghallgatáson ígérte meg, hogy igyekeznek több vakcinát szállítani az EU-ba

járvány
2021 február 25., 20:27

Pascal Soriot, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy a cég képes lesz növelni a koronavírus elleni vakcina előállítását a második negyedévben, és a vállalat felgyorsítja az Európai Uniónak szánt szállítmányokat.

Soriot az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a vállalat a nemzetközi hálózatán - így az Egyesült Államokon - keresztül kívánja leszállítani a megrendelt adagokat, így a második félévben teljesíteni tudja az Európai Unióval megkötött szerződését.

Az elnök-vezérigazgató azután beszélt erről, hogy a képviselők hevesen bírálták őt és vállalatát, a termelés gyorsítását és magyarázatot követelve a szállítások akadozásra.

A meghallgatáson jelen voltak a vetélytárs vakcinagyártók, így az amerikai Moderna és a német CureVac is, de a legtöbb kérdést Soriot kapta, amiért a cége nem teljesítette az EU-val leszerződött szállításokat - felborítva ezzel az oltási kampányok menetrendjét -, de továbbra is szállított az Egyesült Királyságnak.

Soriot közölte, hogy a cég megpróbál március végéig 40 millió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiség kevesebb mint fele.

Az EU, amely jócskán lemaradt az Egyesült Államok és a volt uniós tagállam Nagy-Britannia mögött a lakosság immunizálásában, ismételten felszólította az AstraZenecát, hogy szállítson többet.

„Csalódott vagyok amiatt, hogy a vártnál alacsonyabb termelés hatással volt az EU-ba tartó szállítási képességünkre. Mindent megteszünk, hogy 40 millió adagot le tudjunk szállítani 2021 első negyedévének a végéig” - mondta Soriot.

A brit-svéd gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, korábban 90 millió adag vakcina leszállítását ígérte az EU-nak az első negyedévben.

Az Európai Parlamentben előzőleg mondott beszédében Soriot nem tett említést a második negyedévben esedékes szállításokról, amelyek mennyisége a szerződés szerint 180 millió adag lenne. (MTI)