Müller Cecília: Nem zárhatjuk ki, hogy szükség lesz további intézkedésekre

járvány
2021 március 01., 11:18

Ha így emelkednek a számok, új korlátozásokra lehet szükség, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Mérlegelik a digitális oktatás elrendelésének lehetőségét, ahogy arról a hétvégén a Nemzeti Népegészségügi Központ osztályvezetője is beszélt.

photo_camera Fotó: m1

Müller tisztázta, pontosan milyen orosz vakcinák érkeztek a múlt heti, százezres szállítmánnyal. A Szputnyikból ugyanis különböző összetételű oltóanyagot adnak be első és második alkalommal: két eltérő adenovírust használnak. Mint kiderült, mind a százezer vakcina első komponensű volt, a párjaik a hétvégén indultak el az újabb, 280 ezres szállítmány részeként. A fennmaradó 180 ezer adag szintén első komponensű, azoknak majd később érkezik a párja. (Frissítés: ez Szijjártó Péter vasárnapi bejelentéséből is kiderült.)

Magyarország növelte a Pfizer/BioNTech vakcinájából lekötött mennyiséget 6,5 millióról 10 millió 870 ezerre.

Müller arról is beszélt, hogy aki válogat a vakcinák közt, heteket vagy akár még több időt veszíthet a védettség megszerzéséig. Hétfőtől új rendszer szerint oltanak: 35 napra, illetve 12 hétre növelik a Pfizer és az AstraZeneca két oltása közt eltelt időt.