Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Szigorítottak a külföldi utazásokon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Orbán Viktor pénteken azt ígérte, szigorítani fognak a külföldi utazásokon, és szombaton már meg is változott a kormányrendelet.

Eddig az volt a szabály, hogy ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, aminek a tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, akkor korlátozás nélkül visszaengedhetik.

A szombati Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint már lényegében csak Európán belül lehet utazni, de Szijjártó Péter külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter bővítheti a kört:

„9/A. § (1) A magyar állampolgár Magyarországról történő gazdasági vagy üzleti célú kiutazást követően Magyarország területére – a (2) bekezdés szerinti kivétellel – a  magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai alcímben foglalt szabályok szerint léphet be.
(2) Ha Magyarországról
a) az Európai Unió tagállamába,
b) az a) ponton kívül, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államba,
c) az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állammal azonos jogállású államba,
d) európai uniós tagjelölt államba,
e) Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságába vagy
f) az a)–e) ponton kívüli a külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – rendeletben meghatározott államból történő kiutazás célja olyan gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.”