Angelina Jolie eladott egy Churchill-festményt, méghozzá rekord áron

MŰVÉSZET
2021 március 02., 08:17

Ez ilyen festményes nap: az MNB több mint félmilliárdot költött képekre, Angelina Jolie pedig 8,3 millió fontért, vagyis közel 3,5 milliárd forintért adott el gyűjteményéből a Christie's aukcióján egy képet, amit Winston Churchill festett.

photo_camera A rekord áron elkelt Churchill-festmény, A Koutoubia mecset tornya Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A festményt még Franklin D. Roosevelt kapta ajándékba Churchilltől a második világháború alatt, majd 2011-ben Brad Pitt szerezte meg azt és ajándékozta oda Jolie-nak. Pitt és Jolie 2005-ben jöttek össze, 2016-ban váltak el két év házasság után.

A festmény értékét 2,5 millió fontra becsülték, de az árverésen most bő tripla ennyiért kelt el. Ezzel ez lett Churchill legértékesebb festménye – a korábbi rekordot egy 2014-ben a Sotheby's London árverésén eladott festménye tartotta, amit 1,7 millió fontért adtak el.

Churchill a festményen a marrákesi naplementét örökítette meg, a kép címe Tower of Koutoubia Mosque, vagyis A Koutoubia mecset tornya. Az árverésen ezen kívül még két Churchill-kép kelt el, a Scene at Marrakech/Jelenet Marrákesben 1,9 millió fontért, illetve a St Paul's Churchyard/Szent Pál templomkert 1,1 millió fontért. Ezek szintén a becsült áruk triplájáért keltek el.

(CNN)