Szexmunkások és bártulajdonosok tüntettek Hollandiában a lezárások ellen

külföld
2021 március 02., 19:33

Március 2-án több holland városban több iparág tagjai is tiltakoztak a kormány még mindig érvényben lévő, szigorú korlátozó intézkedései miatt. Január végén már volt egy többnapos zavargáshullám az országban, akkor az több helyen erőszakba torkollott.

Hágában a képviselőház előtt szexmunkások tüntettek és egy rögtönzött peep show-t is felállítottak az épületnél. Azért tüntettek, mert a parlament szerdától számos olyan munkát újra engedélyezett, melynek során a dolgozók vásárlókkal érintkeznek, például kinyithatnak a fodrászatok, a szépség- és masszázsszalonok. A szexmunka viszont továbbra is tiltott, a döntés viszont a szexmunkások szerint diszkriminatív és stigmatizálja őket.

Tüntetők Hágában a képviselőház előtt, miután a parlament úgy döntött, a szexmunkások továbbra sem dolgozhatnak.
photo_camera Tüntetők Hágában a képviselőház előtt, miután a parlament úgy döntött, a szexmunkások továbbra sem dolgozhatnak. Fotó: SEM VAN DER WAL/ANP via AFP

Számos városban pedig bár-, kávézó- és étteremtulajdonosok tiltakoztak különböző módszerekkel, Rotterdamtól Arnhemig: voltak helyek, ahol felfújható bábukkal és plakátokkal rakták tele a teraszokat, máshol viszont embereknek is megengedték, hogy leüljenek. A vendéglátóhelyek ugyanis október közepe óta nem nyithattak ki Hollandiában. Azok, akik a tiltás ellenére vendégeket szolgálnak ki, 4000 eurós bírságot kockáztatnak.

Wopke Hoekstra pénzügyminiszter azt nyilatkozta, megérti a tulajdonosok frusztrációját, és több milliárd eurós segélyeket ígér a küszködő vállalkozásoknak, de azt mondta, még nem lehetséges a nyitás. A bártulajdonosok viszont amellett érvelnek, hogy a teraszokat meg lehetne nyitni a biztonságos távolság és a higiéniás szabályok betartásával.

Kedden egyébként azt jelentette be a holland közegészségügyi intézet, hogy a fertőzések múlt héten ismét 7 százalékkal nőttek, már a második héten, miután előtte hetekig lefele mentek a számok. (AP)