A Fidesz a kormánysajtó szerint ma kilép az EP néppárti frakciójából

POLITIKA
2021 március 03., 08:30

Még ma, szerdán kilép a Fidesz az Európai Néppárt parlamenti frakciójából - írja a Magyar Nemzet és az Origo.

Bár ezt igen régóta lebegtették, a lépés azért meglepő mégis, mert úgy tűnt, hogy az indulatok hétvégi felforrósodása után a feleknek megint sikerülhet időhúzó kompromisszumot kötni.

A Fidesz és Orbán miniszterelnök erősen nehezményezték a Néppárt frakciószabályzatának tervezett - és nyilvánvalóan a Fideszre szabott - módosítását, ami február 26-án terjesztettek be, és ami lehetővé tenné, hogy ne csak egyedi tagokat, hanem egy egész pártot is ki lehessen zárni.

Orbán emiatt vasárnap levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, miszerint ha a 26-án beterjesztett változatot a frakció elfogadja, akkor a fideszesek elhagyják a képviselőcsoportot, és nem várják meg, hogy az új szabályok alapján szavazzanak a kizárásukról is.

De hétfőn este úgy tűnt, hogy a Néppárt vezetése megtalálta a megoldást a szakítás elkerülésére: úgy módosították az eredeti, 26-ai módosítót, hogy egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg az előző változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene. Az is fontosnak tűnt, hogy a módosított szöveg már nem 26-ai, hanem március elsejei volt, azaz úgy tűnt, hogy ha el is fogadják, akkor sem érvényes Orbán fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük.

Ha viszont helytállóak a kormánysajtó értesülései és a Nemzet és az Origo cikke nem csupán sajtón keresztüli utolsó pillanatos zsarolás, Orbán elutasította a megegyezést.