Elítélték a torontói férfit, aki tíz embert gázolt halálra

külföld
2021 március 03., 17:56

Gyilkosságért ítélték el azt a kanadai férfit, aki 2018-ban Torontóban a járdára hajtott egy bérelt furgonnal és 10 embert ölt meg, többeket pedig megsebesített.

A védelem azzal érvelt, hogy Alek Minassian nem volt képes arra, hogy megértse a tette következményeit, de ezt a bíró, Anne Molloy elutasította.

"Tudta, hogy a halál visszafordíthatatlan. Tudta, hogy az áldozatok családjai gyászolni fognak"

- mondta Molloy az ítélet kihirdetésekor.

"Szabadon hozta meg a morálisan rossz döntést, és tudta, hogy mik lesznek a következmények az ő és mások számára is. Nem számít, hogy nincs bűntudata és nem érez együtt az áldozatokkal."

Minassian tíz embert megölt, tizenhat embernek pedig súlyos sérüléseket okozott, mikor szándékosan a sétálók közé hajtott. Egy 28 éves fiatal traumás agyi sérülést és gerinctörést szenvedett, egy 81 éves nőnek pedig mind a két lábát amputálni kellett.

A gázoló azt már korábban bevallotta, hogy előre eltervezte a merényletet, ezért a mostani bírósági tárgyalás arról szólt, hogy milyen mentális állapotban volt a támadás idején. A vád szerint Minassian hírnévre vágyott, és hajlandó volt ártatlan embereket ölni azért, hogy ezt megszerezze. Saját bevallása szerint az incel, vagyis involuntarily celibate közösséghez tartozott. Ez azokat a férfiakat jelöli, akik nem önszántukból kényszerültek cölibátusra, azaz nem létesít velük senki szexuális kapcsolatot. Az incel fórumokban a hozzászólók rendszeresen a nőket, illetve a feminizmust okolják mindezért.

A bíró ítéletében azt mondta, hogy szerinte is szerepet játszott a nők elleni gyűlölete a támadás végrehajtásában, de a fő mozgatórugó az volt, hogy ismertté akart válni.

A védelem azzal érvelt, hogy a vádlott autizmusa miatt nem értette meg, hogy rossz az, amit tesz, és nem lehet felelőssé tenni a tetteiért. A bíró ezt nem foadta el.

Kanadában a fogvatartottakat határozatlan időre zárják börtönbe, amíg úgy nem ítélik, hogy már nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

A bírósági meghallgatás a vírus miatt online zajlott és Youtube-on közvetítették. Több áldozat családja így is összegyűlt a bíróság épülete előtt, hogy együtt hallgathassák meg az ítéletet.

"Három évig tartod vissza a lélegzeted" - mondta Nick D’Amico, az egyik meggyilkolt lány testvére.

"És most végre újra kapsz levegőt."

(Guardian)