Lovakat fertőző járvány fenyeget, a vakcina sem véd ellene

sport
2021 március 04., 18:46

Agresszívan terjedő herpeszvírus jelent meg egy nemzetközi lovasversenyen Spanyolországban. A betegség az állatok idegrendszerét támadja, magas lázzal jár, több versenyló el is pusztult már miatta. A fertőzés kirobbanása óta már több európai országban regisztráltak fertőzéseket.

„Valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványát éljük át”

- írja a FEI, vagyis a Nemzetközi Lovasszövetség, a lovassportok legfontosabb ernyőszervezete. Az EVH-1 a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formájának a rövidített neve. Légúti tünetekkel, vetéléssel és idegrendszeri tünetekkel járó betegség, ami cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel terjed. Az EHV világszerte nagymértékben elterjedt lóállományokban, az emberi herpeszvírushoz hasonlóan ha egyszer elkapja az állat, akkor élete végéig hordozó marad, és - szintén az emberhez hasonlóan - a vírus a primer fertőzés után újra aktiválódhat, és akár tünetmentesen is fertőzhet a hordozó állat.

Ami a legnagyobb problémát jelenti, az az, hogy a herpesz elleni oltás nem véd az idegrendszeri forma ellen. Amennyiben megfelelő számú lovat oltanak be, a vakcina lassítja a vírus terjedését, de egyedi védelmet nem biztosít a lovaknak.

A CES Valencia Spring Tour egy többhetes nemzetközi díjugrató verseny, idén 752 ló vett részt rajta. Február 21-én derült ki, hogy baj van, amikor leállították a versenyt, mert több ló megbetegedett. Bár később karantént is elrendeltek, de sok lovat a verseny leállásakor vagy már előtte hazavittek, mert egy ilyen versenyen eleve változik a létszám, nem marad mindenki végig.

A FEI tájékoztatása szerint 150 ló maradt a helyszínen, ebből 84 mutatja a betegség klinikai tüneteit és áll kezelés alatt, további 11 lovat külső ellátóhelyeken kezelnek Valenciában és Barcelonában. A szervezet négy lóról tud, amit el kellett altatni a betegség miatt, mert visszafordíthatatlan idegrendszeri problémák jelentkeztek náluk. Azóta már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket.

A FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig, az MLSZ (megtévesztő, de a Magyar Lovassport Szövetségnek is ez a rövidítése, nem csak a labdarúgónak) pedig március 16-ig függesztette fel a hivatalos versenyeket Magyarországon. (Riderline, World of Showjumping)