Márki-Zay Péterék szerint jogsértő módon vette el az ingyenes tömegközlekedést a hódmezővásárhelyiektől a kormányhivatal

közlekedés
2021 március 04., 08:32

„Jogászok szerint törvénysértő lépések sorával vette el a Juhász Tünde vezette szegedi Kormányhivatal az ingyenes tömegközlekedést a vásárhelyiektől. A kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működési engedélyét, korábban általuk már engedélyezett járművek engedélyének visszavonásával” – írja közleményében a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

Szerintük „politikai ellehetetlenítésre utal, hogy a Jovány Busz Kft 18.47-kor kapta meg elektronikusan az egyébként csak 16 óráig dolgozó Hivatal tíz oldalas határozatát, ami a helyi kormánypárti hírportálon 18.53-kor már komplett cikk formájában meg is jelent”.

Azt írják, hogy a Kormányhivatal közleményében több jogsértő megállapítás is szerepel, emiatt jogvédelmet kérnek és több eljárást is indítanak, hogy „mielőbb újra elinduljon az ingyenes tömegközlekedés Hódmezővásárhelyen”.

Márki-Zay Péter polgármester decemberben jelentette be, hogy március 1-jétől a városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják a helyi buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat, a legkedvezőbb, 90 millió forintos ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

„Egészen megható az a szeretet, ahogy a vásárhelyi utasok kiálltak a kormánypárti sajtómunkások által zaklatott, titokban folyamatosan fényképezett, és őket lejárató cikkekben támadott sofőrök mellett, akik most hirtelen munka nélkül maradtak. Sajnos máris volt olyan, aki a folyamatos média-zaklatást nem tudta elfogadni és távozott a cégtől” – írja közleményében a polgármesteri hivatal, hozzátéve, hogy „nem fogadják el a kormányzati ellehetetlenítést, és mindent megtesznek, hogy Magyarországon a 21. században ilyen ne fordulhasson elő”.

A szegedi kormányhivatal közleményében azt írta, azért függesztették fel a Jovány Busz Kft. működését, mert „két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen”, vagyis „a kormányhivatal megszüntet minden olyan tevékenységet, ami az állampolgárok biztonságát, egészségét veszélyeztetheti”. Emellett 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére is kötelezték a Jovány Busz Kft-t.