Orbán Viktor: Az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált

POLITIKA
2021 március 04., 12:14

„Miközben mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan” – írja Orbán Viktor hivatalos oldalán, egy nappal azután, hogy az Európa Néppárt frakciója nagy többséggel elfogadta a csoport új szabályzatát, ami lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására a frakcióból.

A Fidesz EP-képviselői kiléptek az EPP frakciójából, Orbán ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, nem fogadták el, hogy „az európai parlamenti képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával”.

Azt írja, kilépésük „új perspektívát nyit az európai politikában is”. Szerinte „köztudott, hogy mi, magyarok a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló EPP-t újra Európa vezető szellemi és politikai erejévé akartuk tenni”, de „ez a lehetőség a tegnapi napon elveszett”, és az EPP „végleg az európai baloldal csatolmányává vált”.

Orbán úgy fogalmaz, „most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik

  • nem akarnak migránsokat,
  • nem akarnak multikulturalizmust,
  • nem estek LMBTQ-őrületbe,
  • védik Európa keresztény hagyományait,
  • tisztelik a nemzetek szuverenitását,
  • és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Írását azzal zárta: „Itt az idő! Éljen a demokratikus jobboldal! Fortes fortuna adiuvat!” – utóbbi magyarul azt jelenti, hogy a „bátraké a szerencse”. Ezek szerint Orbán úgy gondolja, bátor döntés volt akkor kilépni, amikor a néppárt frakciója egy olyan szabályzatot fogadott el, amivel eltávolíthatták volna a fideszes képviselőket a frakcióból.

Kiemelt videóink