Bolsonaro: Hagyják már abba a nyafogást!

külföld
2021 március 05., 09:17

Egy nappal azután, hogy Brazíliában rekordot döntött az újonnan jelentett koronavírusos halottak száma, Jair Bolsonaro elnök azt mondta:

„Hagyják már abba a nyafogást! Meddig fognak még bőgni emiatt? Meddig fognak még otthon maradni, és bezárni mindent? Nem lehet már bírni. Még egyszer, sajnáljuk a halottakat, de megoldásra van szükségünk.”Bolsonaro sajnos nem állt elő a világ számára ismeretlen megoldással, ami visszaszorítaná a fertőzést, és azonnal lehetővé is tenné, hogy úgy éljünk, mintha mi sem történt volna. De nem meglepő tőle ez a hangvétel, novemberben azt mondta egy konferencián:

„Sajnálom a halottakat, igazán sajnálom. De egyszer mindannyian meg fogunk halni. Semmi értelme ezt letagadni. Ne legyünk már a buzik országa!”

Jair Bolsonaro
photo_camera Fotó: SERGIO LIMA/AFP

Számos brazíliai város és állam vezetője ettől függetlenül életben tartja a korlátozásokat, miközben pusztít a koronavírus P.1 névre keresztelt variánsa. Ez nemcsak gyorsabban terjed az eredeti változatnál, de egy tüskefehérje-módosulás miatt a vakcniák hatékonysága is csökkenhet vele szemben. (Ebben hasonlít a dél-afrikai variánsra.) João Doria Sao Pauló-i kormányzó a BBC kérdésére őrültnek nevezte Bolsonarót.

Csütörtökön 1699, szerdán 1910 áldozatról számoltak be Brazíliában, miközben rekordközelbe jutott az új fertőzöttek száma is (75 102).