Egy autóalkatrész bolt honlapján hamarabb megjelent egy rendelet, amivel szinte teljesen megegyezőt hirdetett ki végül a kormány

cirkusz
2021 március 05., 15:55

Furcsa dolgok történnek a koronavírus harmadik hullámában. Behívnak oltásra olyat, aki már megkapta, és a kormány legújabb korlátozásairól szóló rendeletét, vagy legalábbis egy arra nagyon hasonlító szöveget pedig előbb lehetett egy autóalkatrész bolt honlapjáról letölteni, mint a Magyar Közlöny oldaláról.

Hadházy Ákos ellenzéki politikus írta meg a Facebook oldalán, hogy miközben valószínűleg ezrek frissítgették hiába a Magyar Közlöny oldalát, ahol még mindig tegnapi volt a legutolsó bejegyzés, a Zs+U nevű autóalkatrész bolt már föltett a honlapjára egy változatot, ami hamar el is kezdett terjedni online.

Ez a verzió nem volt száz százalékban azonos azzal, ami aztán később a Közlönyben is megjelent, de első ránézésre több, mint 90 százalékos átfedésben volt a végleges verzióval.

Apró eltérések voltak a két dokumentumban, a Zs+U-s rendeletben például nem szerepelt, hogy az optikusok és a faiskolák is nyitva maradhatnak hétfőtől.

Kerestük a Zs+U-t, hogy honnan szerezték meg a rendeletnek ezt a verzióját. A cég ügyvezetője közölte: egy partner cégtől kapták, akik szintén autóalkatrésszel foglalkoznak. Közben megtudtuk, hogy egy pécsi autószervízbe is eljutott a dokumentum.

A kormány gyorsan reagált a baklövésre, természetesen azzal, hogy lendületből nekiment Hadházy Ákosnak. A következő közleményt adták ki:

„A baloldali képviselő az öt perc hírnév érdekében ismét hazudott. Az által beharangozott dokumentum ugyanis egy hamisítvány, nem ugyanaz, mint ami a Magyar Közlönyben megjelent. Ismételten kérjük a Gyurcsány vezette baloldalt, hogy ha már a védekezést nem segítik, legalább ne hátráltassák azt álhírek gyártásával.”