Gulyás szerint a Fidesz néppárti tagsága már csak technikai kérdés

március 6., szombat 12:41

A Fidesz nem ment keresztül pálforduláson, mint az Európai Néppárt (EPP), a nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli, illetve őrzi - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek Markus Södernek, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének, tartományi kormányfőnek a nyilatkozatára reagálva.

Hiába volt a CSU sokáig a Fidesz egyik legjelentősebb európai szövetségese, pénteken a bajor miniszterelnök, Markus Söder közölte, hogy a Fidesznek távoznia kell a Néppártból, és szerinte a magyar párt eltávolodott a kereszténydemokrata alapelvektől.

Gulyás Gergely elmondta, a Fidesz éppen azért döntött az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. (Nem, amúgy Orbán Viktor azután írt a Fidesz kilépéséről Manfred Webernek, hogy a Néppárt frakciója óriási többséggel fogadta el az új szabályokat, melyek alapján szankcionálni lehetett volna a fideszeseket.)

A fideszes politikus elmondta, egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP nem jobboldali párt. Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól. Gulyás szerint ugyanis a Fidesz kereszténydemokrata, konzervatív, jobbközép párt.

A vita itt azon megy, hogy Söder polgári középnek nevezte a CSU pozícióját, míg a Fideszt jobboldali pártnak nevezte, de ez csak a német politikai nyelv sajátja, ahol jobboldalon már jellemzően a szélsőjobboldalt értik, és a konzervatív pártok nem nagyon használják magukra e kategóriát. Mindenesetre Gulyás belekapaszkodott ebbe, és közölte, hogy jól mutatja a pálfordulás mértékét, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta (1986-ban, bár ezt nem említi Gulyás), a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt - tette hozzá Gulyás.

Mi továbbra is azt képviseljük, amit Franz Josef Strauss: "Nemzeti szuverenitásunk leginkább egy erős Európában Európában érvényesülhet. Az EPP bajor frakcióvezetője szerint nemzeti szuverenitás nem létezik - utalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter Manfred Weber korábbi nyilatkozatára, mely szerint a modern világban nemzeti szuverenitás nincs többé. (Ezt Weber amúgy még a brexitről szóló vitában üzente Boris Johnsonnak.)

Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz EPP-tagságát már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés, de az válaszából nem derült ki, hogy akkor kilépnek-e maguktól. Szó szerint ugyanezt mondta amúgy pénteken Orbán Viktor is a szokásos rádióinterjújában a Néppárt és a Fidesz kapcsolatáról.

A magyar miniszter beszélt még arról is, hogy mára a néppárt nem csupán megtagadta a korábbi Helmut Kohl-i, vagy a Franz Josef Strauss-i örökséget, de a soraiban sem tud megtűrni olyan pártokat, amelyek világosan kiállnak a migráció ellen és úgy gondolják, a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetért Markus Söderrel abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt. Ennek érdekében a magyar kancelláriaminiszter március 16-án online beszélgetést folytat német kollégájával, Braun kancelláriaminiszterrel.