Tüntettek Varsóban nőnapon az abortusztilalom ellen

2021 március 8., hétfő 18:50

Nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn, a nemzetközi nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom.

A tiltakozók a „Jogunk van tüntetni”, „Varsó a miénk”, „Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok” és „Gyertek velünk” jelmondatokat harsogták. Aktivisták aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, bizonyos esetekben utána is, illetve egy sor enyhítést és több hozzáférést a perinatális - a születés időszaka körüli -, a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatokhoz.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

„Okunk van arra, hogy ünnepeljünk, mert tömegmozgalom vagyunk. Mi vagyunk az egyetlen olyan ország, amely ilyen gyorsan szekulárissá válik, és amely ilyen gyorsan feministává válik" - mondta Marta Lempart, a Nők Sztrájkja vezetője a tüntetésen, majd hozzátette, hogy ez már egy nemzetközi mozgalom, ugyanis nem csak Lengyelország áll a radikális vallásosság támadása alatt, hanem az argentinok, az amerikaiak és a horvátok is.

A hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztetett, hogy a demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett, és a jelenlévőket hazatérésre szólította fel. Miután ennek nem volt foganatja, a rendőrök kordont vontak a tüntetők köré, és megkezdték az igazoltatást, eközben dulakodás is volt.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Lengyelországban az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a tüntetések az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítélete ellen, miután a testület olyan döntést hozott, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsége nem elegendő indok a születendő gyermek életének elvételéhez.

A tüntetések szervezői a kormány és Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, kormányfőhelyettes távozását követelik. Lengyelországban jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét és életét, vagy nagy a valószínűsége annak, hogy a magzatot súlyos, visszafordíthatatlan károsodás érte és emiatt halva születne, valamint ha a terhesség bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye. (AP, MTI)