Lengyelország is megtiltaná az örökbefogadást az egyedülálló melegeknek

külföld
2021 március 11., 19:24

Úgy tűnik, megihlette a lengyel kormányt az Orbán-kormány által február végén kiadott kormányrendelet, amely Novák Katalin miniszter engedélyéhez köti az egyedülálló szülők örökbefogadását, valójában azonban a meleg párok örökbefogadását lehetetleníti el.

A konzervatív lengyel kormánypárt, a PiS ugyanis csütörtökön bejelentett egy új törvénytervezetet, ami vizsgálathoz kötné az egyedülállók örökbefogadását. Ha ennek során kiderülne, hogy a jelentkező vele azonos nemű személlyel él együtt, akkor nem tennék lehetővé számára az örökbefogadást.

„Ez a gyermek biztonsága és jólléte miatt szükséges”

- nyilatkozta Michal Wojcik igazságügyi miniszterhelyettes. LMBT aktivisták szerint viszont ez kegyetlenség, és a lépéssel a családra váró gyermekeket büntetik leginkább.

LMBTQ aktivisták 2020 nyarán Krakkóban az Egyenlőség menetén.
photo_camera LMBTQ aktivisták 2020 nyarán Krakkóban az Egyenlőség menetén. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Az új törvénytervezet minden bizonnyal növelni fogja a feszültséget a melegjogok kérdésében Lengyelország és az EU között, amely épp ma fogadott el egy határozatot, ami az Unió összes tagállamát „szabad zónaként” határozza meg LMBTQ emberek számára.

A határozat egyértelműen a konzervatív lengyel kormány utóbbi két évben hozott melegellenes intézkedéseire született ellenreakcióként. Ilyen volt például az, hogy Lengyelországban több mint 100 város sorolta magát az „LMBT-mentes övezetek” közé, ahol nem látják szívesen a melegeket. (Reuters)