Marokkóban legalizálnák a nem rekreációs marihuánát

drog
2021 március 11., 20:46

Marokkóban csütörtökön benyújtották azt a törvényjavaslatot, ami legalizálná a nem rekreációs marihuánát. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy nagy a kereslet az orvosi és az ipari marihuána iránt, az új törvényekkel pedig a szabályozni tudnák a piacot, amit most a kábítószer-kereskedők uralnak.

A törvényjavaslatot a legtöbben támogatják, leszámítva az iszlám Igazság és Fejlődés Pártot (PJD). Ha elfogadják, Marokkó a régióban azon kevés országok egyike lesz, ahol legális lesz a marihuána nem rekreációs használata. A marihuána nem orvosi célú használata továbbra is illegális lesz.

A javaslat szerint a jövőben szabályoznák a kannabisz orvosi célú, kozmetikai és ipari felhasználását, a tervek szerint pedig létrehoznak egy kormányzati ügynökséget, ami biztosítaná, hogy az engedélyezett kannabiszt ne használják fel illegálisan.

Marokkóban évszázadok óta termesztenek kannabiszt, 2003-ban a növényt 134 ezer hektáron termesztették – ennek méretét 2014-re a kormány 47 ezer hektárra csökkentette.

A legalizálásról szóló törvényjavaslat ötlete akkor merült fel, amikor az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága decemberben bejelentette, hogy leszedik a világ legveszélyesebb drogjainak listájáról a füvet. (AP)