Letartóztatták és bántalmazták a német hírügynökség újságíróját Mianmarban

külföld
2021 március 12., 15:17

Letartóztatták Mianmarban a dpa német hírügynökségnek dolgozó lengyel újságírót, Robert Bociagát, akit bántalmaztak is - jelentette pénteken a dpa helyi médiaforrásokra hivatkozva.

Bociagát katonák vették őrizetbe a kelet-mianmari San állam székhelyén, Taundzsíban csütörtökön - erről számolt be a Myanmar Mix nevű hírportál és a Khit Thit Media nevű lap. A 30 éves férfit bántalmazták, megsérült - közölte a Facebookon a Khit Thit Media tudósítója. A dpa szerint az esetről készült felvételeken Bociaga katonák gyűrűjében látható, amint védekezésképp feltartja kezeit.

A német hírügynökség az eset óta nem tudott kapcsolatba lépni Bociagával.

"Robert Bociaga letartóztatása és a vele szembeni állítólagos rossz bánásmód mélyen felkavaró. Rendkívül aggódunk kollégánkért"

- mondta Sven Gösmann, a dpa főszerkesztője.

A hírügynökség elítélte a történteket, és felszólította a felelősöket, hogy azonnal engedjék szabadon az újságírót. "Ez egy tűrhetetlen és elfogadhatatlan támadás a hírszolgáltatás szabadságával szemben, és brutalitásában, sajnos, nem elszigetelt eset" - mondta Gösmann.

A lengyel külügyminisztérium megerősítette, hogy Mianmarban letartóztattak egy lengyel újságírót. Lengyelország thaiföldi konzulátusa és Németország mianmari konzulátusa megerősítette az információt - tudatta a lengyel tárca egy közleményben, amelyet a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap idézett. A hatóságok minden erőfeszítést megtesznek, hogy kapcsolatba lépjenek az őrizetbe vett újságíróval, hogy segítsenek neki, és információhoz jussanak egészségi állapotáról és jogi helyzetéről.

Egy mianmari bíróság pénteken meghosszabbította az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség újságírójának előzetes fogva tartását, akit a múlt hónapban aközben tartóztattak le, hogy tudósított a mianmari puccs elleni tüntetésekről. Amennyiben bűnösnek találják, akár három év börtönbüntetésre ítélhetik. A 32 éves Thein Zaw egyike volt annak a kilenc újságírónak, akit február 27-én őrizetbe vettek Yangonban, az ország legnagyobb városában.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. (MTI)