Mészáros Lőrinc megszerezte Magyarország legnagyobb földgázelosztóját

energia
2021 március 12., 15:04

Mészáros Lőrinc holdingja, az Opus Global Nyrt. 49,57 százalékos részesedést szerzett a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, derült ki a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közleményből. Ezzel pedig az egész vállalat hozzájuk került, hiszen a másik felét már korábban megszerezték. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá a svájci központú, de jórészt magyar tulajdonosi kör irányítása alatt álló MET csoporttal. Az Opus most az MS Energy Holding AG 50 százalékát vette meg az Opus, és ezzel megszerzte a Tigáz csaknem 50 százalékos részesedését.

A Tigáz 2017-ig olasz tulajdonban volt, majd a MET 50 milliárd forint körüli összegért megvásárolta. Mészárosék tavaly szálltak be a cégbe, akkor a felét szerezték meg, és már 2020 végén lehetett hallani arról, hogy hamarosan már az egész az övék lesz.

A TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgázelosztási-engedélyes tevékenységet, 7 megyéjében üzemelteti földgázelosztó rendszerét. A hazai gázvezeték-üzemeltetők közül ez az egyik legeredményesebb.

2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forintvolt. Az Opus közleménye szerint egyben döntöttek a TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is. Mészáros holdingja az üzletet úgy értékeli, hogy a több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megszerzésével az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését.

Az üzleti ügyekkel foglalkozó Mészáros Lőrinc és az üzleti ügyekkel nem foglalkozó Orbán Viktor
photo_camera Az üzleti ügyekkel foglalkozó Mészáros Lőrinc és az üzleti ügyekkel nem foglalkozó Orbán Viktor. Fotó: pfla.hu

Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az akvizícióról azt mondta: „A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy Társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

A közlemény szerint Mészárosék célja a társaság kiszámítható bevételtermelő képességének biztosítása és növelése további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság azután OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az OPUS Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.