Reuters: A tagországok dönthetik el, beengedik-e azokat, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak

járvány
2021 március 12., 18:38

Az EU a tagországok kezébe adja a döntést, hogy beengedik-e azokat, akiknek a vakcinaigazolványukban olyan oltás szerepel, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyott jóvá

- írja a Reuters. A laphoz eljutott az Európai Bizottság vakcinaútlevelekről szóló terveinek vázlata, amit a szerv jövő héten tervez nyilvánosságra hozni.

A vakcinaútlevelek EU-s szabályozása azért fontos kérdés Magyarországon, mert az országban alkalmazott orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm sem rendelkezik az EMA engedélyével. A Szputnyik V vizsgálata legalább már elindult, vagyis van esély rá, hogy felkerül az EU által elfogadott vakcinák listájára, a Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Ma délután írtuk meg, hogy az Euronews egy zárt ajtók mögötti megbeszélésre hivatkozva azt írta, hogy nem kaphatják meg az unió közös védettségi igazolványát, akik EMA-engedéllyel nem rendelkező oltást kaptak.

Az Európai Bizottság csak a jövő hét közepén tervezi nyilvánosságra hozni a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit. Az oltási igazolványt a déli tagországok kérésére hozzák létre, hogy megkönnyítsék vele az utazást, ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki kapott már oltást, vagy átesett a koronavíruson, amivel természetes védettséget szerzett.

Feltehetően szerdán derül ki az is, hogy milyen jogosultságokat ad az igazolvány.