Észak-Korea nem reagál a Biden-kormány megkereséseire

külföld
2021 március 14., 12:10

Egy anonimitást kérő magasbeosztású amerikai diplomata a CNN-nek arról beszélt, hogy az elmúlt hónapban Washington komoly diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy párbeszédet létesítsen Phenjannal. De hiába - Észak-Korea egyelőre nem reagált.

Ez a forrás szerint egyben azt jelenti, hogy lassan egy éve nincs érdemi kommunikáció Észak-Korea és az Egyesült Államok között, miközben Washington nyitottnak mutatkozik.

A tisztviselő részleteket nem árult el, de az tudható, hogy a Biden-kormány felülvizsgálja eddigi kapcsolattartási stratégiáját Észak-Koreával, és egyeztetéseket kezdeményezett ebben a kérdésben környező ázsiai kormányokkal - így Dél-Koreával és Japánnal - is.

Észak-Koreában január közepén katonai díszszemlét tartottak a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére, és a bemutatott fegyverarzenálban felbukkant egy teljesen új, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétatípus is.

Ezt az eseményt pár nappal Joe Biden beiktatása előtt tartották, és diplomáciai szakértők szerint a „gesztus” időzítése aligha volt véletlen.

Kim Dzsongun a kongresszus alkalmával Washingtont országa legjelentősebb ellenségeként emlegette, és nukleáris arzenáljának további fejlesztését helyezte kilátásba. (CNN)