A Facebook leállította az oltásellenes propaganda ellen küzdő algoritmusát, mert túl sok republikánus posztot szedett le

INTERNET
2021 március 15., 14:24

A Facebook leállította egyik algoritmusát, ami oltásellenes álhíreket keresett és törölt. Az MIT Technology Review cikke szerint a cég azért döntött így, mert egy belső vizsgálat feltárta, hogy az algoritmus elsősorban konzervatív politikai irányultságú szerzők oltásellenes posztjait szedte le, így pedig, állította a belső vizsgálat, az algoritmus nem volt fair. A vizsgálatot végző csapat vezetője, Joel Kaplan vélekedése szerint az algoritmus akkor lett volna fair, ha ugyanannyi liberális és centrista oltásellenes posztot azonosít, mint amennyi konzervatívat.

A gond csak az, hogy minden felmérés szerint az Egyesült Államokban a republikánusok sokkal fogékonyabbak az oltásellenes propagandára, mint bármelyik másik politikai csoport, így hiába kereste az algoritmus az oltásellenes posztokat a liberálisoknál és a centristáknál is, egyszerűen nem talált annyit, mint a republikánusoknál.

A Facebook egyik mesterségesintelligencia-fejlesztője az MIT Technology Review-nak nyilatkozva bírálta Joel Kaplan döntését, és azt mondta, a vizsgálat során a Facebook rosszul értelmezte a méltányosság elvét, szöges ellentétben azzal, ahogyan Mark Zuckerberg a sajtónak szokott beszélni a méltányosságról. (Business Insider)