A Budapesten megrendezett nemzetközi vívóverseny 8 résztvevőjének pozitív lett a koronavírus-tesztje

sport
2021 március 16., 16:09

Nem túl biztató az olimpiára nézve, hogy a vívás egyéves leállása után megtartott első nagy nemzetközi versenyen, aminek a házigazdája a magyar vívószövetség volt, megjelent a koronavírus.

Ráadásul nemcsak annak a Budapesten versenyző görög vívónak lett pozitív a tesztje, akinek az esetéről - nem a magyar szervezők, hanem - görög sajtóhírek alapján számoltunk be vasárnap. Tegnap a japán sajtóban jelent meg, hogy három japán vívó tesztje is pozitív lett, és kéthetes karanténban Budapesten maradnak.

Megkérdeztük a magyar vívószövetséget, amelyik egyedüliként jelentezett az első nagy nemzetközi verseny megrendezésére, hogy végülis hány résztevő tesztje lett pozitív. A tájékoztatásuk szerint

„nyolc résztvevőnek lett pozitív az új koronavírus tesztje a hétvégén, “buborékban” megrendezett olimpiai kvalifikációs kard Világkupán”.

Ez a „buborék” a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti világkupa valamennyi résztvevője, azaz a csapattagok (versenyzők, edzők, csapatvezetők, orvosok stb.), versenybírók, tisztviselők, sportvezetők és VIP-vendégek a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően csak negatív PCR- teszttel léphettek be Magyarország területére, a szállás elfogalásakor pedig egy újabb PCR-teszten is át kellett esniük.

Csak az akkreditálhatott a rendezvényre, akinek ez a tesztje is negatív lett. Az akkreditált személyek „beléphettek a buborékba”, és onnantól fogva szabadon mozoghattak a szálláshely, illetve az edzés- és versenyhelyszínek között.

A budapesti világkupa Covid-protokollja szerint a verseny megrendezésében, a résztvevők elszállásolásában, étkeztetésében, illetve utaztatásában közreműködő, nyilvánvalóan igen jelentős méretű személyzet tagjait a munkába állás előtt minden nap antigén gyorsteszttel szűrik.

A szervezők szerint a versenyen 390 versenyző, valamint a küldöttségekhez tartozók vettek részt. Összesen 1758 PCR tesztet, továbbá 3952 antigén gyorstesztet végeztek el, ebből találtak nyolc pozitívat. A szövetség azt írtak hogy „a fertőzöttek szakszerűen, a többi sportolótól és dolgozótól izolálva kerültek karanténba. Minden PCR és AG esetet a lappangási időszakban, tünetmentes állapotban sikerült kimutatni”. (A japán sajtóban azt írták, hogy az egyik versenyzőjüknek enyhe láza van, a másiknak fáj a feje és levert, a harmadiknak nincs tünete.)

Mint vasárnap megírtuk, a verseny megrendezésének legfőbb motivációja bevallottan az volt, hogy a hazai környezet előnyeit kihasználva a lehető legtöbb magyar kardvívó juthasson ki a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpiára. A női kardcsapatnak ez sikerült is. Közben a járvány soha nem látott mértékben tombol Budapesten. És egyelőre a tokiói játékok helyzete jelenleg igen bizonytalan.

Bár a verseny szervezői szerint a vívókra kifejezetten jellemző a fegyelem, a selejtezők élő közvetítésében azért bőven lehetett látni olyan jeleneteket, amelyek nem feleltek meg a Covid-protokollnak.

A lehúzott maszkkal pihenő versenybírók vagy a lelátón összeverődő, az éppen vívó csapattársaiknak szurkoló résztvevők, vagy éppen a terem sarkában csoportosan meghúzódó szervezők egyaránt megsértették az előírásokat.