Érkezik még 100 ezer kínai vakcina, amire égetően nagy szükség is van, hogy meg tudják kapni a második adagot a már beoltottak

járvány
2021 március 16., 09:28

A szerződésben vállaltnál 43 nappal hamarabb további 100 ezer koronavírus elleni vakcina érkezik Kínából - jelentette be Szijjártó Péter Facebookon.

Ezzel megoldódik egy komoly matematika feladvány, amiről a múlt héten hiába kérdeztük az operatív törzset.

Eddig ugyanis két részletben érkezett kínai oltóanyag. Az első február 16-án, 550 ezer adag. A szerződésben vállalt első határidő előtt, és 50 ezer adaggal több a megállapodás szerint első ütemben ígért félmilliónál.

A kínai vakcinából is kettő kell, de az operatív törzs március elején úgy döntött, hogy nem teszi félre a második adagot, tartalékolás helyett inkább minél több embert beoltanak első körben. Ezért a második körhöz szükséges 275 ezer adagból 250 ezer adagot felszabadítottak, és szétküldtek háziorvosokhoz. Az oltási programért felelős György István államtitkár a múlt héten azt jelentette be, hogy a februárban beérkezett első kínai vakcinaszállítmányt lényegében teljesen felhasználták.

Azt Orbán Viktor egyik rádiónyilatkozatában elejtett félmondatból tudjuk, hogy tartjuk a kínai vakcinánál a gyártó Sinopharm előírását, miszerint az első oltás után 28 napon belül be kell adni a másodikat, hogy ne veszélyeztessük az oltóanyag hatékonyságát.

Mivel a kínaiak havonta szállítanak, így a második, márciusi szállítmány egyértelműen arra szolgál, hogy azzal beoltsák az első körösöket újra. (Ezért nem stimmelt a márciusi kínai szállítmányt a reptéren fogadó Orbán Viktor facebookos posztja, hogy „450 000 vakcina érkezett, ezzel újabb 450 000 ember életét tudjuk megmenteni”. Ezzel újraoltanak majd.)

Csakhogy az Orbán által átvett második kínai szállítmányban 450 ezer adag oltóanyag érkezett. Ezzel egyébként a kínaiak pontosan teljesítették a szerződésben vállaltak időarányos részét, vagyis az első két ütemben 1 millió adag leszállítását. Februárban 50 ezerrel több jött, márciusban 50 ezerrel kevesebb.

De ezzel matematikailag megoldhatatlanná vált az első körben beoltottak (legalább 525 ezer, de lehet, hogy 550 ezer fő) újraoltása egy hónapon belül.

Bár Szijjártó nem kommunikálta, de az általa most bejelentett újabb 100 ezer adag jóval idő előtti érkezése ezért nagyon fontos. Ezt a kínaiak az áprilisra vállalt szállítmányból hozták előre. (Áprilisban is 500 ezer adagot vállaltak, májusban 3,5 milliót, így jön ki a négy hónap alatt az 5 millió oltóanyag.)

Míg a kínaiak jól, az oroszok rosszul állnak a szállítással. Az ő szerződésük arról szól, hogy három ütemben szállítanak 2 millió adag oltóanyagot. Február 21-e volt az első határidő, addigra 600 ezer adag Szputnyiknak kellett volna megérkezni. Ehelyett az első határidőre 45 600 adag érkezett, ebből 5 600 még bemutató darab volt decemberben.

Március 21. a következő ütem határideje. Ekkora a szerződés szerint már 1,6 millió adagot kell leszállítani a Szputnyikból. Kevesebb, mint egy héttel a határidő előtt összesen 425 600 érkezett, vagyis még az első ütemet sem teljesítették.

Szijjártó Péter a hétvégén a Facebookon számolt be arról, hogy március 15-én tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel, és „egyeztettek a Szputnyik-oltóanyag következő hetekre vonatkozó szállítási menetrendjéről: a soron következő ütemben 480 ezer adag vakcina érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállítások pontosítása pedig a következő napokban történik meg”.

Ha majd megjön a 480 ezer újabb adag, akkor 900 ezernél áll majd a mutató. De a szerződés szerint vasárnapig összesen 1,6 millió adagnak kellene érkezni. Erről a csúszásról, szemben a központi beszerzésből érkező EU-s oltóanyagokkal, nem kommunikál a kormány.