Továbbra sem nyílhatnak meg az oltópontok Szombathelyen

POLITIKA
2021 március 16., 18:02

Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát - mondta kedden online sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Nemény András polgármester tájékoztatása szerint egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, sőt előírásaiknak megfelelően alakították ki - jelenleg a járvány miatt nem látogatott - önkormányzati intézményekben az oltópontokat, de a járási tisztifőorvos ezeket még mindig nem ellenőrizte, így nem kezdhetik meg az oltásokat.

Azt mondta, napok óta nem sikerül elérnie a Vas megyei kormánymegbízottat, aki nem veszi fel a telefonját.

Szombathelyi háziorvosok vasárnap nyílt levélben sürgették az önkormányzati oltópontok mielőbbi megnyitását arra hivatkozva, hogy azokban rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve tudnának oltani.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta: nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve. Jelenleg 41 oltóhely van Szombathelyen, ami az oltakozásnak ebben a szakaszában elegendő - közölte.
A Vas Megyei Kormányhivatal közleményt adott ki, ebben arról írtak, Szombathely polgármestere „látványpolitizálást” folytat, valójában „a politikai haszonszerzés vezeti”, és eddig még azt az egy-két munkatársat sem biztosította az időpontok szervezéséhez és regisztrációjához, akiket a kormányzat február 22-én kért.

Kedden Kunhalmi Ágnes a parlamentben kérdezte Orbán Viktort arról, miért nem nyílhattak meg az oltópontok. A miniszterelnök erre azt felelte, az ellenzék állítsa le az oltásellenes kampányát. Félmillió embert oltottak be keleti vakcinával, ha ezt nem tették volna meg, több százan meghalhattak volna – mondta.

Az ATV Híradója arról számolt be, nemcsak Szombathelyen nem fogadja el a kormány az ellenzéki vezetésű önkormányzatok felajánlásait. Karácsony Gergely főpolgármester szerint arról van szó, hogy a kormány nem akarja az oltási programhoz közel engedni az önkormányzatokat.

Újpest momentumos polgármesterét is elutasította a kormány. A IV. kerületben 600 ember beoltására alkalmas oltópontokat alakítottak ki, de felvetésükre nem érkezett válasz. Karácsony Gergely az ATV Híradójának azt mondta, attól tart, hogy a kormány nem akarja az oltási programhoz közel engedni az önkormányzatokat, legalábbis az ellenzékieket. „Azt gondolják, hogy adott esetben ez politikailag befolyásolhatja a kormány és az ellenzék megítélését” – mondta a főpolgármester.

(via MTI/ATV)