Az iráni zárójelentés szerint hivatalosan is emberi mulasztás miatt lőtték le az ukrán utasszállító gépet, de Kanada és Ukrajna is kritizálta a magyarázatot

katasztrófa
2021 március 17., 21:10

Az iráni polgári repülési testület zárójelentése ugyanazt állapította meg, amit eddig is hangoztattak a szerencsétlenséggel kapcsolatban: emberi mulasztás és egy rosszul beállított légvédelmi radar volt az oka annak, hogy az iráni hadsereg 2020. január 8-án lelőtt egy ukrán utasszállító gépet. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Azt írták: „A repülőgépet Teherán közelében ellenséges célpontként azonosították a légvédelmi operátor hibája miatt ... és két rakétát lőttek rá.”

A lezuhant ukrán Boeing maradványai.
photo_camera A lezuhant ukrán Boeing maradványai. Fotó: Iranian Red Crescent / Handout/Anadolu Agency

A jelentést azonban sem Kanada, sem Ukrajna nem találta kielégítőnek. A gépen sok kanadai utas volt. Kanada azt közölte, hogy a jelentés hiányos és nem is próbálja megválaszolni az arra vonatkozó kritikus kérdéseket, hogy mi történt valójában. Ralph Goodale, Justin Trudeau miniszterelnök tanácsadója hozzátette, ez nem nyújt vigasztalást az áldozatok családjainak, mert a testület nem támasztja alá bizonyítékokkal az állításokat. Az ország hamarosan nyilvánosságra hozza saját vizsgálati eredményeit.

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba pedig azt nyilatkozta, hogy

„a jelentés egy cinikus kísérlet arra, hogy a katasztrófa valódi okait eltussolják,”

szerintük ugyanis az utasszállítót szándékosan lőtték le. Kuleba azzal érvelt, hogy Irán vizsgálata nem követte a nemzetközi gyakorlatot, figyelmen kívül hagyta az Ukrajna által szolgáltatott bizonyítékokat, és szelektív következtetéseket vont le.

Múlt hónapban az ENSZ is azt állapította meg, hogy az iráni kormány magyarázatai ellentmondásosak a gép lelövését illetően. (Reuters)