Alaposan fel van adva a lecke annak, aki a kormányzati honlapról akarja megtudni, hogy mennyi orosz vakcina érkezett

járvány
2021 március 18., 12:07

A kormányzat által működtetett és előszeretettel propagandacélokra használt koronavirus.gov.hu viszonylag rendszeresen beszámol a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányokról. Azért csak viszonylag rendszeresen, mert az EU-s beszerzésből érkező oltóanyagok időnként kimaradnak a hírekből, a kínai és orosz vakcinák esetében viszont ilyen nem fordulhat elő, alaposan dokumentálják a szállítmányok indítását és érkezését is.

Igyekszünk mi is grafikonokat készíteni a beérkező és a felhasznált oltóanyagokról, nem mindig egyszerű. Viszonyítási pontnak a koronavirus.gov.hu időnként kirak egy táblázatot arról, hogyan áll a vakcinabeszerzés.

A március 2-i táblázat apró eltérésekkel stimmelt ahhoz képest, amit mi is vezettünk a hírek alapján. Egy kivétel volt: az orosz vakcina.

photo_camera Március 2. Fotó: koronavirus.gov.hu

A táblázatban 325 600 szerepel. Csakhogy Szijjártó Péter és a külügyminiszter nyomán a koronavirus.gov.hu különböző híreiben ennél több, 425 600 vakcina érkezését jelentette be.

Ekkor úgy állt a helyzet, hogy az oroszok még decemberben leszállítottak 6 000 darabot, felajánlva, hogy a magyar polgárok is csatlakozhasson az oltóanyag kísérleti 3. fázisába. Ebből végül 5 600-at számoltak be utólag a leszállított vakcinamennyiségbe. Majd jött 40 ezer adag. Ezután 100 ezer. És akkor itt volt egy kis döccenő.

Szijjártó február 28-án jelentette be, hogy kamionra raktak újabb 280 ezer adag orosz vakcinát. Ez ugyan nem érkezett meg még március 2-ára, de azért a kormányzati honlap honlapján már valamit feltüntettek a beérkezett vakcinák között. Többet, mint ami addig valóban beérkezett (145 600), de kevesebbet (325 600), mint amennyit addig bejelentettek (425 600).

Arra lehetett gondolni, hogy majd a következő összesítésében minden egyenesbe kerül. Március 4-én frissítették újra a táblázatot, aznap, amikor Szijjártó szerint meg is érkezett a korábban kamionra rakott és útnak indított 280 ezer orosz vakcina. De nem változott semmi.

A következő, március 9-i táblázatfrissítésnél megint maradt a 325 600, vagyis hiányzott 100 ezer orosz vakcina, ami ekkor már - egy 280 ezer darabos csomag részeként - elvileg napok óta itt volt Magyarországon.

photo_camera Március 9.

Láttunk már sok különös dolgot a koronavirus.gov.hu-n, ezért írtunk a Sajtóközpontnak, és rákérdeztünk, hogy mi az eltérés oka?

Nem válaszoltak, viszont a következő táblázatfrissítésnél, március 11-én módosítottak a Szputnyik adatain. Rosszul. Ugyan a beérkezett adagoknál már 425 600 szerepelt, ami összhangban van Szijjártó korábbi bejelentéseivel. De mellette nem változott az az adat, ami azt mutatja, hogy ez hány fő beoltásához elég (122 800). (A Szputnyikból is két adag kell, ráadásul itt nem keverhető az első és a második adag.)

Ez így biztosan nem stimmel.

photo_camera Március 11.

Szerdán aztán újabb változtatás történt a Szputnyik-soron. És itt végképp elveszthette a fonalat az, aki még kitartott. Eszerint ugyanis a 425 600 adag 302 800 ember beoltására elég.

photo_camera Március 17.

Mindezt úgy, hogy közben egyetlen szállítmány érkezett, amit már mintha feltüntettek volna március 2-án is, amikor még meg sem jött, azóta meg hol így, hol úgy.

Az oroszok amúgy jelentősen megcsúsztak a szerződésben vállalt határidőkkel. Szijjártó szerint mostanában valamikor majd érkezik még 480 ezer adag orosz vakcina. Vasárnapig a szerződés szerint összesen 1,6 milliót kellene leszállítaniuk. 425 600-nál tartanak most. Valószínűleg.