Fagyos hangulatban indult az USA-Kína csúcstalálkozó, és nem csak azért, mert Alaszkában tartják

külföld
2021 március 19., 05:23

Amerikai és kínai tisztségviselők kemény megjegyzéseket vágtak egymás fejéhez a két ország kormányának első találkozóján, amit Joe Biden megválasztása óta szerveztek. Az amerikai és a kínai kormány képviselői Alaszkában találkoztak, és már előzetesen sejteni lehetett, hogy nem lesz túl oldott a hangulat, mert a folyamatos üzengetés mellett Washington szerdán 24 kínai állampolgárra vetett ki szankciókat.

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A két ország közötti diplomáciai viszony már Donald Trump elnökségének idején sokat romlott, Kína és az USA egy kvázi kereskedelmi háborúba is bonyolódott egymással, és lehetett arra számítani, hogy Biden megválasztásával sem fog javulni a helyzet: az USA geopolitikai riválisát látja a Hszi Csin-ping vezetése alatt nyíltan globális szuperhatalmi pozícióra törő Kínában.

A BBC beszámolója szerint a csúcstalálkozó kezdetén kínai politikusok azzal vádolták meg az Egyesült Államokat, hogy más országokat szít fel arra, hogy megtámadják Kínát, míg az amerikaiak szerint a kínai delegáció leginkább csak nagyképűsködni jött el a találkozóra.

link Forrás

A találkozó előtt lehetett arról is hallani, hogy az amerikaiak fel fogják hozni a hszincsiangi állapotokat, azaz hogy Kína több százezer embert zárt koncentrációs táborokba, pusztán a származásuk és vallásuk alapján.

A csúcstalálkozón amerikai részről Antony Blinken külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt, míg a kínaiakat a két legjelentősebb külügyi politikus, Vang Ji külügyminiszter és Jang Csiecsi képviseli.

A BBC összefoglalója szerint Blinken már indításkor azzal kezdett, hogy az Egyesült Államok fel akarja hozni azokat a kérdéseket, melyek mély aggodalommal töltik el őket, Hszincsiang mellett Hongkong, Tajvan ügyét, az amerikaiak szövetségesei ellen elkövetett gazdasági károkozást és a cybertámadásokat említette. Blinken szerint ezek mindegyike aláássa a globális stabilitást.

Válaszul Jang közölte, hogy az USA katonai és gazdasági erejével visszaélve nyom el országokat, és a nemzetbiztonságra hivatkozva akadályoz kereskedelmi megállapodásokat, illetve szít arra országokat, hogy ellenségesek legyenek Kínával szemben.

Jang közölte azt is, hogy az emberi jogok helyzete mélyponton van az Egyesült Államokban, ahol mészárolják az az amerikai feketéket. Sullivan válaszul közölte, hogy nem keresik a konfliktust Kínával, de mindig ki fognak állni alapelveik és barátaik mellett.

A szópárbaj több mint egy órán át ment, a világsajtó szeme láttára, az amerikaiak többek között azzal is megvádolták a kínai felet, hogy nem tartották be az előzetesen megbeszélt kétperces keretet a nyitóbeszédekhez.

Jang egy ponton ugyanakkor elmondta azt is, hogy nem szeretnék, ha a közelmúlt súlyos nehézségei a két ország viszonyában folytatódnának.