Egy nappal az amerikai és a kínai külügyminiszter találkozója előtt Washington 24 kínaira vetett ki szankciókat

2021 március 17., szerda 14:23

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken csütörtökön találkozik két vezető kínai diplomatával, Vang Ji külügyminiszterrel és Jang Csie-csi külügyi tisztségviselővel Alaszkában. Bemelegítésként az amerikai külügy 24 kínai és hongkongi tisztviselőt szankcionált.

A lépést Peking Hongkong autonómiáját fenyegető legújabb döntésével és helyi demokráciapárti aktivistákkal szembeni bánásmódjával indokolták. Peking nyomására alig egy hete változtatták meg a hongkongi választási törvényt, ezzel lényegében felszámolta a hongkongi demokrácia maradékát.

Antony Blinken. Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

A szankciókat a tavaly elfogadott Hong Kong Autonomy Act-re (HKAA) hivatkozva hozták meg az Egyesült Államokban. A 24 magas rangú tisztviselő közt ott van Vang Csen, aki Kína egyik legfontosabb döntéshozó testületének, a Politbürónak a tagja, illetve Tam Csiu-csung, az egyetlen hongkongi, aki részt vett a vitatott új nemzetbiztonsági törvény megírásában, továbbá a Nemzeti Népi Kongresszus néhány tagja és rendészeti elöljárók is.

A listán szereplő több személyt már a Trump-adminisztráció idején is kitiltották az Egyesült Államokból. A beutazási tilalmon kívül a szankcionált tisztviselők nem vehetik igénybe az amerikai banki szolgáltatásokat, kölcsönöket, nem vásárolhatnak ingatlant és nem köthetnek üzletet amerikai cégekkel.

Blinken nemrég tokiói látogatása során fejezte ki afölötti aggodalmát, hogy „Kína kényszert és agressziót alkalmazva, szisztematikusan rombolja a hongkongi autonómiát, aláássa a tajvani demokráciát, visszaél az emberi jogokkal Hszincsiangban és Tibetben, és a Dél-Kínai tengeren támasztott igényeivel is nemzetközi jogot sért.”

Az új szankciók bizonyára nem fognak tetszeni Kínának. (CNN)