A holland parlament határozatban mondta ki, hogy Kínában ujgur népirtás zajlik

külföld
2021 február 25., 20:44

A holland parlament ma elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy népirtással egyenlő, ahogy Kína bánik az ország ujgur muszlim kisebbségével. Ezt azzal indokolják, hogy a kínai kormány lépései, mint például a „büntetőtáborok” és az, hogy „a születéseket megakadályozzák” kimerítik a népirtás azon fogalmát, melyet az ENSZ a Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló Egyezményben fektettek le.

A határozat szerzője, a D66 szociálliberális párthoz tartozó Sjoerd Sjoerdsma azt nyilatkozta a Reutersnek:

„Ha elismerjük a Kínában az ujgurokat érő atrocitásokat annak, ami, vagyis népirtásnak, azzal megelőzhetjük, hogy a világ félrenézzen, és cselekvésre kényszerít minket.”

A konzervatív kormánypárt viszont a határozat ellen szavazott, Stef Blok külügyminiszter szerint azért, mert maga az ENSZ sem mondta még nyíltan az ujgurokkal szembeni jogtalanságokra, hogy népirtás, még ha „a helyzetük nagy aggodalomra ad is okot.”

Kínai rohamrendőr ujgur tüntetők gyűrűjében.
photo_camera Kínai rohamrendőr ujgur tüntetők gyűrűjében. Fotó: PETER PARKS/AFP

Emberi jogi aktivisták és az ENSZ becslései szerint legalább egymillió ujgur és más muszlim kisebbséghez tartozó embert tartanak őrizetben táborokban a kínai hatóságok az ország nyugati részében található Hszincsiang tartományban. Információik alapján a sterilizálás, a kényszermunka, a nemi erőszak és a kínzás is mindennapos a táborokban.

Donald Trump utolsó elnökként töltött napján jelentette ki, hogy Kína népirtást követ el, aztán konkrét gazdasági szankciókat is bejelentettek. Pár napja Kanada hozott határozatot az ujgur népirtásról, de európai ország eddig még nem tett ennyire komoly gesztust. Eközben Kína továbbra is tagad, az ország ENSZ-nagykövete szerdán azzal vádolta meg a nyugati hatalmakat, hogy az ujgur-ügyet arra használják, hogy beleavatkozzanak Kína belügyeibe.