Trump elnökségének utolsó napján az USA népirtásnak nevezte, amit Kínában az ujgurokkal művelnek

külföld
2021 január 19., 16:54

Az amerikai külügyminisztérium kedden népirtásnak nyilvánította a kínai kormányzat ujgurokkal szembeni bánásmódját. Ezzel párhuzamosan népirtás elkövetése mellett emberiesség ellenes bűntettekkel vádolta meg Kínát az Egyesült Államok. A szerdán leköszönő Trump-kormányzat utolsó, Kínával kapcsolatos intézkedése több éves vitát zár le, ami arról szólt, hogyan kellene megítélnie az Egyesült Államoknak Kína ujgurokkal kapcsolatos intézkedéseit, amik szakértők és jogvédők szerint is a legsúlyosabb tettek, amiket a kínai kormányzat az utóbbi évtizedekben elkövetett.

Az amerikai-kínai kapcsolatok folyamatosan romlottak az utóbbi négy évben, de a Trump-kormányzat eddig leginkább kereskedelmi-gazdasági oldalról közelített a kérdéshez. Akárhogy is, szakértők szerint egészen biztos, hogy Kína növekvő befolyása jelenti majd a legfontosabb világpolitikai kihívást az elkövetkező évtizedek összes amerikai kormányzatára.

Mike Pompeo külügyminiszter közleménye szerint „a népirtás jelenleg is zajlik, és annak vagyunk tanúi, hogy a kínai pártállam szisztematikusan megpróbálja elpusztítani az ujgur népcsoportot”. A kínai állami hivatalnokok pedig „egy kiszolgáltatott helyzetben lévő etnikai és vallási kisebbség kényszerű asszimilációjában és esetleges kiirtásában vesznek részt”.

Az amerikai külügy lépése várhatóan további, Kínával és kínai politikusokkal szembeni szankciókhoz vezet majd a Biden-adminisztráció idején, Pompeo közleményét ugyanis várhatóan a Biden-kormányzat sem fogja visszavonni, hiszen Biden szóvivője már az elnökválasztási kampányban genocídiumnak nevezte Kína ujgur-politikáját. (New York Times)