Lemondott egy német képviselő, miután kiderült, hogy a cége Gruevszkinek dolgozott

március 19., péntek 5:43

A bajor Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik képviselője, Tobias Zech csütörtök este lemondott a parlamenti mandátumáról, miután a Spiegel kiderítette róla, hogy cégével a korrupcióért elítélt, majd az ítélet elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki pártjának adott kampánytanácsokat Macedóniában.

Tobias Zech (CSU) Fotó: DAVID HUTZLER/dpa Picture-Alliance via AFP

2016 szeptemberében Zech Szkopjéban felszólalt az akkori kormánypárt, a VMRO-DPMNE kampányrendezvényén. Arról beszélt a közönségnek, hogy ha Gruevszkire szavaznak, Macedónia jövőjét támogatják. A Spiegel most arról ír, hogy a német képviselő cége, a Scaliger Strategy Consulting GmbH 2016-ban stratégiai tanácsokat is adott, amiért a lap szerint ötszámjegyű tanácsadói (euróban) díjat kapott.

(Egy évvel később egyébként Orbán Viktor is kiutazott, hogy Gruevszki mellett kampányoljon, de megtette ezt előtte Gulyás Gergely és Németh Zsolt is.)

Nikola Gruevszki Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

A Spiegel kérdésére Zech elismerte, hogy kapott megbízást Gruevszki pártjától, amit elmondása szerint a szerződés szerint teljesített is. Hozzátette, hogy az ilyen munkáit szigorúan elválasztja a képviselői megbízatásától.

Ugyanakkor egy nappal később, mégis bejelentette, hogy lemond a mandátumáról.A CSU főtitkára szerint Zech összeférhetetlenség miatt mondott le. A párt etikai bizottsága vizsgálja az ügyet.

Az ügy azért jön rosszkor a német kormánypártoknak, mert az utóbbi időszakban több CDU-s és CSU-s politikusról is kiderült, hogy hasznot húztak a maszkbeszerzésekből. Szerdán a bajor tartományi parlamentben a rendőrség a védőfelszerelések miatti szerződések miatt átkutatta a korábbi igazságügyi miniszter, Alfred Sauter irodáját is. (Spiegel/Handelsblatt)