Lemondott egy német képviselő, miután kiderült, hogy a cége Gruevszkinek dolgozott

sci-fi
2021 március 19., 05:43

A bajor Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik képviselője, Tobias Zech csütörtök este lemondott a parlamenti mandátumáról, miután a Spiegel kiderítette róla, hogy cégével a korrupcióért elítélt, majd az ítélet elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki pártjának adott kampánytanácsokat Macedóniában.

Tobias Zech (CSU)
photo_camera Tobias Zech (CSU) Fotó: DAVID HUTZLER/dpa Picture-Alliance via AFP

2016 szeptemberében Zech Szkopjéban felszólalt az akkori kormánypárt, a VMRO-DPMNE kampányrendezvényén. Arról beszélt a közönségnek, hogy ha Gruevszkire szavaznak, Macedónia jövőjét támogatják. A Spiegel most arról ír, hogy a német képviselő cége, a Scaliger Strategy Consulting GmbH 2016-ban stratégiai tanácsokat is adott, amiért a lap szerint ötszámjegyű tanácsadói (euróban) díjat kapott.

(Egy évvel később egyébként Orbán Viktor is kiutazott, hogy Gruevszki mellett kampányoljon, de megtette ezt előtte Gulyás Gergely és Németh Zsolt is.)

photo_camera Nikola Gruevszki Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

A Spiegel kérdésére Zech elismerte, hogy kapott megbízást Gruevszki pártjától, amit elmondása szerint a szerződés szerint teljesített is. Hozzátette, hogy az ilyen munkáit szigorúan elválasztja a képviselői megbízatásától.

Ugyanakkor egy nappal később, mégis bejelentette, hogy lemond a mandátumáról.A CSU főtitkára szerint Zech összeférhetetlenség miatt mondott le. A párt etikai bizottsága vizsgálja az ügyet.

Az ügy azért jön rosszkor a német kormánypártoknak, mert az utóbbi időszakban több CDU-s és CSU-s politikusról is kiderült, hogy hasznot húztak a maszkbeszerzésekből. Szerdán a bajor tartományi parlamentben a rendőrség a védőfelszerelések miatti szerződések miatt átkutatta a korábbi igazságügyi miniszter, Alfred Sauter irodáját is. (Spiegel/Handelsblatt)