Orbán: Maradnak a korlátozások

POLITIKA
2021 március 19., 07:05

Hétfőtől egy hétig még biztosan maradnak a mostani korlátozások, a húsvétról majd jövő héten külön döntenek, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Szerinte akkor lehet majd megkezdeni az újraindítást, ha minden regisztrált 65 év feletti embert beoltottak. Ez akkor reális, amikor összességében elértük a 2,5 millió beoltottat (most nagyjából 1,5 milliónál tartunk).

Pénteken kérte az operatív törzset, hogy készítsenek egy olyan újraindítási tervet, ami pontosan megmondja, mire van lehetőség 2,5, 3 és 4 millió oltásnál. Állítása szerint a fokozatos nyitást a csütörtök este lezárt nemzeti konzultációra alapozzák, bár Gulyás Gergely miniszter már korábban megelőlegezte, hogy így lesz. A konzultáció eredményeit a hétvégén hozzák nyilvánosságra.

Orbán a fiataloknak egyrészt azt üzente, közülük is sokan megbetegednek, másrészt akik szabadulni szeretnének a korlátozások alól, legyenek türelemmel, mert „jó esély van arra, hogy szabad nyarunk lesz”.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A kórházi helyzetről azt mondta, 1618 lélegeztetős és több mint tízezer sima kórházi ágy van még szabadon. Az orvosok, ápolók számával kapcsolatban pedig megnyugtatónak találta a kórházigazgatókkal tartott vasárnapi és hétfői videokonferenciákat. „Nagyon komoly emberekről van szó. (...) Nincs köztük zöldfülű” - mondta róluk. „Mindenkinek van baja”, de Orbán szerint mindenkin látszott, hogy központi segítséggel meg is fogja tudni oldani.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Svéd Tamás múlt héten azt mondta a 444-nek, hogy az egészségügy a kapacitások vége felé jár, nem az ágyak vagy a lélegeztetőgépek, hanem a szakszemélyzet hiánya miatt. Szerinte nem érdemes nyakló nélkül bővíteni az intenzíves ágyakat, mert az az ellátás rovására megy. Korábban több orvos név nélkül arról nyilatkozott, hogy már rangsorolni kell, kiket küldenek tovább intenzívre, pedig akkor több ezerrel kevesebb fertőzöttet ápoltak kórházban, mint most.

Gulyás Gergely csütörtökön álhírterjesztéssel, felelőtlen nyilatkozatokkal vádolta a MOK-ot, és hazugságnak nevezte az orvosok nyilatkozatait.

link Forrás