Autó hajtott a mianmari tüntetők közé szombaton

A biztonsági erők durva fellépése ellenére szombaton is folytatódtak a puccsal hatalomra került katonai junta elleni tüntetések Mianmar több városában. Egy ember életét vesztette az ország középső részén, a rubinbányáiról ismert Mogok településen, miután a katonaság a tüntetők közé lőtt, jelentette a Myanmar Now hírportál.

Mandalayban, az ország második legnépesebb városában több tüntető megsérült, miután egy autó ismeretlen okból belehajtott a tömegbe, miközben a rendőrség gumilövedékkel próbálta szétoszlatni a tiltakozókat.Jogvédők szerint már 237 tüntető vesztette életét azóta, hogy az egykori Burmában kirobbantak a tiltakozások amiatt, hogy a katonaság február 1-jén megfosztotta hatalmától az Aung Szan Szú Kji vezette kormányt. A katonai hatalomátvétel ellen azóta lényegében folyamatosak a tiltakozások szerte Mianmarban.

Fotó: STR/AFP

A biztonsági erők számos helyen éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen, a tiltakozók ezért taktikát váltottak: gyakran éjszaka gyülekeznek gyertyákkal és plakátokkal, dokumentálják az eseményt, majd eltűnnek, mielőtt a rendőrség vagy a katonaság kiérkezne a helyszínre. A tiltakozásról készült fotókat és videókat pedig közzéteszik az interneten. (MTI, Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.