Lemondott Ecuador három hete kinevezett egészségügyi minisztere, mert nyomozás indult ellene soron kívüli védőoltások miatt

Lemondott tisztségéről az ecuadori egészségügyi miniszter pénteken, mert a helyi ügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy történtek-e kivételezések a koronavírus elleni védőoltások beadásánál.

A sebész Rodolfo Farfán, akit március elsején neveztek ki, három hétnél is kevesebbet töltött a tárca élén, ugyanis az előző tárcavezető, Juan Carlos Zevallos februárban mondott le, miután vizsgálat indult ellene egy oltási művelet miatt, amelyet abban az idősek otthonában végeztek, amelyben édesanyja is él.

A Reuters brit hírügynökség nem tudta elérni Farfánt, hogy a miniszter magyarázatot adjon lemondására. Csupán azt tudni, hogy nem vádolták meg bűncselekménnyel. A rendőrség a nyomozás keretében azonban házkutatást tartott az egészségügyi minisztériumban és a főváros, Quito egyik kórházában. A tárcavezető ezt követően nyújtotta be lemondását. Az ecuadori kormány által kiadott közleményben a miniszter azt írta, hogy kész együttműködni a hatóságokkal a vizsgálatban.

A koronavírus elleni vakcinák elosztásánál tapasztalt protekció vádja több dél-amerikai országban, köztük Ecuadorban, Peruban és Argentínában is politikai zűrzavart okozott.

Ecuadorban eddig több mint 120 ezer ember kapta meg a védőoltás első adagját. A latin-amerikai ország hatóságai szerint az év végéig 20 millió adag vakcinát vásárolnak, hogy a 18 év feletti lakosság 60 százalékát beoltsák. (MTI, Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.