Törökország kilép az Isztambuli egyezményből

nők elleni erőszak
2021 március 20., 09:47

Törökország kormánya kilép a nők elleni erőszak ellen fellépő Isztambuli egyezményből, közölték az ország hivatalos közleményében.

Az Isztambuli egyezményt az Európa Tanács hozta létre a családon belüli erőszak megelőzésére, üldözésére, felszámolására és az egyenlőség előmozdítására. Törökország az elsők között írta alá 2011-ben, most azonban indoklás nélkül léptek ki belőle, miközben az országban folyamatosan növekszik a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma.

A török kormánypárt már egy évvel korábban is beszélt arról, hogy fontolgatják a lépést, akkor több ezer nő tüntetett emiatt. Magyarországon 2020 májusában szavazta meg a parlament, hogy nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, mert az szerintük genderideológiát terjeszt. 2020 nyarán pedig Lengyelország is bejelentette, hogy kilép az isztambuli egyezményből.

Zehra Zumrut, a török család-, munka- és szociálpolitikai miniszter a Twitteren azt írta, hogy a jelenlegi alaptörvény is garanciát biztosít a nők jogainak védelmére, és az igazságügyi rendszerük is elég erős ahhoz, hogy szükség esetén új szabályozásokat hozzanak létre.

A konzervatívok szerint az egyezmény aláásta a család struktúráját, és ezzel csak bátorította az erőszakot. A kritikus hangok szerint viszont Törökország még inkább eltávolodik az európai uniós értékektől.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Törökországban a nők 38 százalékát éri nemi erőszak élete során, míg Európában ez körülbelül 25 százalék. (Guardian)

Kiemelt videóink