Vízágyúval oszlatták szét Amszterdamban a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó tömeget

külföld
2021 március 21., 07:21

Tegnap „Világméretű menet a szabadságért és a demokráciáért” néven rendezett tüntetést Hollandia fővárosában körülbelül ezer ember, mivel elegük van a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokból. A holland rendőrség Amszterdam belvárosában vízágyúval oszlatta fel a tömeget.

A világméretű menet nagyjából ezer embert jelentett.
photo_camera A világméretű menet nagyjából ezer embert jelentett. Fotó: JEROEN JUMELET/AFP

Az ANP holland hírügynökség jelentése szerint a hatóságok körülvették a demonstrálókat a történelmi csatornanegyednél, másokat pedig a város külterületére vittek. Védőmaszkokat is osztogattak, sokan ugyanis nem tartották be a járványügyi előírásokat. Úgy tudni, senkit sem tartóztattak le.

Hollandiában az elmúlt hetekben számos tüntetés volt a járványügyi korlátozások ellen: egy hete Hágában vízágyúval és gumibottal oszlattak, március elején a szexmunkások és a vendéglátósok tüntettek országszerte.

Eközben a napi új fertőzések száma ismét emelkedni kezdett az országban. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint péntek reggel és szombat reggel között több mint 7650 esetet jegyeztek fel, ami január eleje óta a legmagasabb napi érték. (MTI)